Млада жена и бебе получиха шанс за втори живот след

...
Млада жена и бебе получиха шанс за втори живот след
Коментари Харесай

Донорска ситуация спаси живота на млада жена и бебе

Млада жена и бебе получиха късмет за втори живот след сплит трансплантация (трансплантация на двама души с един орган) във Военномедицинска академия (ВМА) и в болница „ Лозенец, оповестиха от двете лечебни заведения.

Донорът е жена на 24 години с мозъчна хеморагия, а реципиентите – 26-годишна жена и 7-месечно дете. Донорската обстановка е зародила в УМБАЛ „ Свети Георги “ в Пловдив. „ След като получихме известие за донорската обстановка в Пловдив, беше основана нужната организация. Направихме така наречен сплит трансплантация и с един донор спасихме два човешки живота “, разяснява проф. Никола Владов, шеф на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Той разясни, че способността на черния дроб да се самовъзстановява разрешава на експертите да го разделят на две елементи и по този метод да бъдат трансплантирани двама реципиенти.

„ Шестчасовата трансплантация бе осъществена на 26 октомври. В момента пациентката се намира в положително положение, контактна и съответна е “ добави още проф. Владов. Двете лечебни заведения изричат признателност към околните на донора, които макар сложния за тях миг, са разрешили експлантацията на органите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР