Млада жена и бебе получиха шанс за втори живот след

...
Млада жена и бебе получиха шанс за втори живот след
Коментари Харесай

Разделен на две черен дроб спаси живота на млада жена във ВМА и бебе в Лозенец

Млада жена и бебе получиха късмет за втори живот след сплит трансплантация във ВМА и болница " Лозенец ". Донорът е жена на 24 години, с мозъчна хеморагия, оповестяват от ВМА.

Единият реципиент е 26-годишна жена с примитивен склерозиращ холангит в последна фаза. Младата жена е била в листа на чакащи. В болничното заведение обаче получават информация за донорска обстановка в Пловдив. Самата експлантацията на органите е осъществена във ВМА от екипи на лечебното заведение и на болница " Лозенец ".

 Снимка: ВМА

" Направихме така наречен сплит трансплантация и с един донор спасихме два човешки живота ", изясни проф. Никола Владов, шеф на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Той разясни, че способността на черния дроб да се самовъзстановява разрешава на експертите да го разделят на две елементи и по този метод да бъдат трансплантирани двама реципиенти. В съответния случай - млада жена във ВМА и бебе в болница " Лозенец ".

Шестчасовата трансплантация във ВМА е осъществена на 26 октомври. " В момента пациентката се намира в положително положение, тя е контактна и съответна, екстубирана ", добави още проф. Владов.

Ръководството на ВМА изрече своята изключителна признателност към околните на донора, както и към дейностите на сътрудниците им от УМБАЛ " Свети Георги " -Пловдив и от болница " Лозенец ".

 Снимка: ВМА

От началото на годината това е петата чернодробна трансплантация във ВМА. Екипът на болничното заведение има зад тила си десетки избавени човешки животи посредством сполучливи чернодробни трансплантации от началото на трансплантационната стратегия през 2007 година През последните две години болничното заведение влага над 1.2 млн. лв. от личните си средства за съоръжение на най-модерните в България операционни зали, в които се прави трансплантация на черен дроб.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР