Млад родопчанин от девинското село Триград даде нов живот на

...
Млад родопчанин от девинското село Триград даде нов живот на
Коментари Харесай

Хамид Имамски събра в диск нечувани родопски песни

Млад родопчанин от девинското село Триград даде нов живот на остарели, достоверни и непопулярни до в този момент родопски песни. " Чеирен са е запалил " е новия план на Хамид Имамски. Дискът съдържа 10 песни, всяка една от тях е същинска човешка история. Аранжиментът е на акордеониста Димитър Милев, а съпровода на гайда е на Атанас Младенов от смолянското село Оряховец. Песните в албума са достоверни, родопски от региона на девинско и триградско.

" Тези песни са позабравени, а някой от тях и нечувани до момента. Те са завещание от прабаба ми Хасиде. От нея имам записани близо 500 песни. Тя си отиде на 110 години. Била е воин на много снимани филми по нашия край. Заглавната ария на албума „ Чеирен са е запалил “ е от историята на село Триград ", споделя младия реализатор, наследил песенната заложба на бабите си.

Когато селото е било покосено от чумата, героят от песента тръгнал да бяга от заболяването и се е заселил в местността „ Чеирски езера “. Ала заболяването и там го застигнала и той запалил всички кашли и още веднъж побягнал…

В албума има включена ария от крумовградския край - „ Заспала ми е Мериема мома “. Изпълнителят планува и снимане на клипове на някои от песните. В фотосите за обложката на диска вземат участие, младият и надарен гайдар Атанас Младенов и кърджалийката Биляна Арсова. Тя е пременена с достоверна национална носия от село Припек.

Албумът " Чеирен са е запалил " съдържа и много хороводни и закачливи песни, като " Айше са враща от Байряман " ; " На стол седнал съм ", " Мехмедо, синко, Мехмедо ".

40-годишният Хамид е лесовъд по обучение и работи в Горското стопанство, само че националните песни са завладели сърцето му. Приятелите му споделят, че е душата на всяка компания и постоянно ги радостни. Това е дебютният му компактдиск, който към този момент се върти по радиостанциите в страната. Държи извънредно доста на родния си край, естествените дадености и непокътнатата човещина у родопчани.

Първият тираж на албума към този момент се е изчерпал, а до края на годината ще бъде преиздаден.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР