Млад мъж от Румъния, чийто живот беше спасен от български

...
Млад мъж от Румъния, чийто живот беше спасен от български
Коментари Харесай

„Спасените“: Млад мъж от Румъния организира изненада за лекарите, спасили живота му

Млад мъж от Румъния, чийто живот беше избавен от български лекари , се върна след повече от две години в България, с цел да благодари персонално на медиците. Той и цялото му семейство проведоха специфична изненада за лекарите спасители. Вижте трогателната среща в поредицата „ Спасените “.

И когато вярата съвсем я няма, нужна ни е единствено религия, огромна колкото синапово зърно

През 2021 година в поредицата „ Спасените “ ви разказахме за 23-годишния Александру, който прекара повече от три месеца във ВМА с минимални шансове да оцелее. Армия от лекари съумя да го избави и да го вдигне на крайници.

Снимка: bTV

Снимка: bTV

Две години и половина по-късно чудото, което сътвориха лекарите, не е забравено. Напротив - избавените постоянно намират метод да благодарят на своите спасители. В един късен следобяд получих това известие:

Снимка: bTV

Срещаме Александру и цялото му семейство в 7:30 ч. сутринта пред ВМА.
Алекс още веднъж е командирован в IT-компания у нас, а родителите му и по-малкият му брат са пристигнали особено от Италия, с цел да кажат „ Благодаря “ на лекарите спасители. Първата им среща е с екипа на интензивното поделение, който поставя първите животоспасяващи грижи за Алекс.
Приготвили са торта с надпис „ Благодаря “, както и икона за проф. Николай Петров.

Снимка: bTV

Снимка: bTV


„ Моята майка се е молила за живота ми в катедралата „ Свети Александър Невски “. И когато лекарите са споделили, че е допустимо да не ме спасят, тя всеки ден се молила за знамение. Тази икона е въплъщение на нашата история и на това, през което минахме. Но най-много е знак на чудото и на спасението “, споделя Александру.
Снимка: bTV
„ Този път сълзите са от благополучие. Благодарна съм на лекарите, че направиха знамение. Ако в този момент заставам до своя наследник, то е с помощта на тях “, добавя майка му Михаела Гафиуч.

През 2021 година проф. Николай Петров разказва случая „ Александру “ като неспасяем.

Снимка: bTV

„ Действително на няколко пъти ние съвсем бяхме изгубили вяра. Това ни се случва много постоянно апропо, само че екипът е твърд. В такива случаи вършим нещата по протокол и се надяваме на Господ. Така че, този подарък го одобрявам като Божия интервенция за неговото оцеляване. Тук беше въпрос на оцеляване. 60 дни борба. Колегите дадоха всичко от себе си. Чувството да си потребен е велико “, споделя проф. Николай Петров, шеф на Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване във ВМА.

Снимка: bTV

„ Това е най-малкото, което мога да направя. След всички тези старания, които те са положили за мен. Просто персонално да дойда и да им кажа „ Благодаря “. И по-важното – да покажем на хората, че вяра постоянно има. Знайте, че има вяра даже и в най-безнадеждните обстановки, като моята “, добавя Александру.

Следващата спирка на Александру и фамилията му е в Клиниката по гръдна хирургия.

„ Веднага след престоя му в реанимация, той пристигна в нашия екип. Беше мъчно, беше съвсем несъответстващ. Всички сестри, санитари и лекари действахме с доста старания и има вяра. Майка също помагаше по всевъзможен метод “, споделя старша сестра Лорета Колева.

Снимка: bTV

„ Много добре си припомням Александру, има пациенти, които всеки един доктор помни за цялостен живот. Дни наред той беше пациент номер едно. С него започваше и завършваше всеки един работните дни на екипите, за което благодаря на всички сътрудници “, описа доктор Светлин Николов, Клиника по гръдна хирургия във ВМА.

Снимка: bTV

Семейството посещава и Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина на ВМА, където лекарите подвигат Александру още веднъж на крайници.

„ Когато пристигна време да изпишем Александру и да обсъдим връщането му в Румъния, те взеха решение той да се прибере у дома. Тогава в действителност консулът влезе при нас и ни сподели: „ Само няколко месеца преди Нова година ние бяхме уговорили погребална компания и всички съпътстващи атрибути, тъй че да доставим тялото на Александру у дома. И в този момент - не мога да допускам “, споделя доцент Любина Веселинова, шеф на Клиниката по рехабилитация.

Снимка: bTV

Цялата история и трогателните моменти от срещите на Александру с лекарите гледайте във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР