Млад българин с ливански произход е помагал на атентаторите от

...
Млад българин с ливански произход е помагал на атентаторите от
Коментари Харесай

Българинът с ливански произход Баласам-Александър замесен в атентата в Сарафово

Млад българин с ливански генезис е помагал на атентаторите от летище " Сарафово ", сочат оперативни данни на разследващите служби, научи.

Името на родения при започване на 1990 година Баласам-Александър ел Мунем Хотейт излиза наяве за първи път 8 година след терористичния акт, при който починаха 5-има израелски туристи и българският водач Мустафа Кьосов. Други близо 40 души бяха ранени. Общо потърпевшите от атентата са 186 души.

В понеделник профилираният съд даде най-тежкото наказване - пожизнен затвор без подмяна, на Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан. (За присъдите и рекордните компенсации виж по-долу - б.р.) Според обвиняването те са помагали на атентатора камикадзе Moхамад Хасан ел Хюсеини. Фарах, който е ливанец с австралийски паспорт, и Ел Хадж Хасан, който е с канадски паспорт, са оповестени за търсене с алена бюлетина от Интерпол.

Терористичният акт, който потопи в кръв бургаското летище, стана малко след 17 ч на 18 юли 2012 година Според израелските служби зад него стои военното крило на организацията " Хизбула ". Адвокатът на потърпевшите израелци Яков Ранд даже изиска в прочувствена защита предишния четвъртък българският съд да упрекна (вероятно осъди - б.р.) " Хизбула ". По нашето законодателство обаче виновността е лична и персонална и организации не могат да бъдат съдени.

Свидетел в Съединени американски щати на разпит по друго дело също бил безапелационен, че физическият причинител на атентата в " Сарафово ", т.е. Хюсеини, е част от " Хизбула ".

По делото има данни, че бащата на камикадзето, което е с френско-ливански генезис, е финансирал военното крило на организацията, стана ясно на пледоарията на прокурор Евгения Щъркелова в четвъртък.

Каква обаче е ролята на Баласам-Александър Хотейт?

Той няма обвиняване по делото. Данните за него са оперативни, събрани от службите. Младият мъж бил с български и ливански паспорт.

Напуснал страната на 18 юни 2012 година, 30 дни преди атентата. Според разследващи данни той бил член на организацията за външна сигурност на " Хизбула "

Проверка на ДАНС демонстрира, че последното му записано влизане в системата за граничен надзор е на 18 юни 2012 г. Хотейт и преди този момент не обитавал непрекъснато у нас, живеел в ливанския град Сейда.

Младият мъж обаче обитавал в страната през зимата на 2011-2012 година Тогава българските управляващи получили оперативна информация за идно терористично нахлуване.

Затова бил юридически и непрекъснат разбор на хората, които влизат и излизат в страната ни и дават отговор на избран профил.

В края на 2011 година Хотейт внесъл в България аптечки за коли, съдържащи охлаждащи пакети. На 27 декември 2011 година той бил заявен на митница " Аерогара София " като вносител на " пластмасови аптечки за коли - образци ".

Изпращач била компанията " Фалкон Трейдинг Лимитид ", вносът бил от Обединените арабски емирства (ОАЕ). Пратката била получана на 30 декември 2011 година персонално от Хотейт.

Тя съдържала общо 58 кг аптечки - 40 броя, създадени в Китай. Били декларирани като образци, които не били предопределени за продажба. Всеки пакет съдържал 160 грама амониево съединяване.

Самоделното взривно устройство било направено от 3 кг тротилов еквивалент, амониев нитрат, газова бутилка и радиотрансмитери, марка WEIERWEI-VEV -3288.

Амониевият нитрат бил извличан от употребени охладителни субстанции, които са аксесоар в комплекти за оказване на първа здравна помощ.

" Фалкон Трейдинг Лимитид " била записана в ОАЕ. Спецслужбите не открили тя да има друга активност с изключение на изпратените пластмасови аптечки за коли.

Че " Хизбула " употребила постоянно амониев нитрат за изработка на самоделни взривни устройства, свидетелствал и неин член, арестуван през май 2015 година в Кипър. Арестуваният Басам Хюсеин Абдулах, граждадин на Ливан и Канада, държал склад, в който имало 8,2 тона амониев нитрат. Част от него бил извлечен от аптечки. Абдулах самичък си признал на разпитите, че е съпричастен към " Хизбулла ".

Тримата терористи, направили атентата у нас, се свързват с " Хизбула " освен поради шиитския генезис, само че и поради роднинските си връзки с членове на организацията.

Другата връзка е принтерът, на който са отпечатани подправените шофьорски книжки. Той бил разположен в Ливан и бил обвързван с " Хизбула ".

Шофьорската брошура на Хюсеини била издадена на името Жак Филип Мартен, на Фарах - на Брайън Джеймисън, а на Ел Хадж Хасан - на Ралф Рико.

През интервала 2010-2012 година имало доста предотвратени атентати против израелски цели по света - Индия, Азербайджан, Южна Африка, открили локалните и израелските служби.

В края на 2011 година български медии оповестяват, че е имало предотвратен атентат и у нас. Официално удостоверение няма.

Около седмица преди атентата в " Сарафово " обаче бил предотвратен подобен и в Кипър, като хванатия съобщил, че извършва интервенция по наблюдаване на възможни цели.

Израел намерено е заявявал през годините, че " Хизбула " стои зад подготвяните покушения против техни жители.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР