Митрополитът на Киево-Печорска лавра е заподозрян в подклаждане на религиозни

...
Митрополитът на Киево-Печорска лавра е заподозрян в подклаждане на религиозни
Коментари Харесай

Арестуваха митрополита на прочут манастир в Киев

Митрополитът на Киево-Печорска лавра е обвинен в подклаждане на религиозни спорове и оправдаване на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, оповестяват локални медии от правосъдната зала. Съдът му е наредил да носи електронен етикет и му е неразрешено да контактува с членове на Украинската православна черква.

Свещеникът отхвърля обвиняванията и дефинира правосъдния развой като политически стимулиран.

Делото се отнася до потреблението на пещерния манастирски комплекс и в по-широк проект - до позицията на Украинската православна черква в Украйна. Засега митрополитът би трябвало да напусне манастира. Той би трябвало да изтърпи наказването си под домакински арест на адреса, на който е регистриран, само че който не е на територията на манастира.

Снимка: АР/БТА

По-рано денем полицията претърси резиденцията на главата на църквата на това място.

" Казаха ми с две думи, че съм обвинен, че работя за Русия ", споделя Павел във видеоклип, оповестен от съветската държавна осведомителна организация РИА Новости.  Той добави, че също така е бил свикан на разпит по обвинявания в религиозна пропаганда и засегнатост на украинския президент. Във видеоклипа Павло споделя още, че постоянно е казвал и ще продължи да споделя, че това, което Русия на Владимир Путин е направила не може да бъде целесъобразно.

Според украинските служби за сигурност митрополит Павло е обвинен, че е оправдал въоръжената експанзия на Руската федерация против Украйна и че е възхвалил участниците в нея, както и, че е нарушил равенството на жителите въз основата на тяхната расова, национална и районна принадлежност и техните религиозни вярвания.

Снимка: АР/БТА

" Законът и отговорността за неговото нарушаване са същите за всички ", настоя ръководителят на Украинската работа за сигурност Васил Малиук.

Снимка: АР/БТА

Арестът на митрополит Павло накара десетки богомолци да се съберат пред манастира с икони, а свещеници от Украинската православна черква се помолиха със своите поддръжници, откакто се опълчиха на държавна заповед да изоставен манастирския комплекс.

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Манастирът Киево-Печорска лавра е учреден през 11-и век и е в листата на международното завещание на ЮНЕСКО. В него се обитаваше централата на Украинската православна черква, подчинена на Московската патриаршия. Но УПЦ разгласи предишния май, че скъсва връзки с съветската черква, чийто патриарх Кирил поддържа съветската инвазия в Украйна. Украинското държавно управление обаче счита, че УПЦ си остава де факто подвластна от Русия и издаде заповед монасите да бъдат извадени от манастира.

Снимка: АР/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР