Митрополит Киприан е скритият фаворит за нов патриарх. Поради олигархичните

...
Митрополит Киприан е скритият фаворит за нов патриарх. Поради олигархичните
Коментари Харесай

Ето го скрития фаворит за патриарх: диригент и още нещо

Митрополит Киприан е скритият любимец за нов патриарх. Поради олигархичните връзки на пловдивския Николай и съветските на ловчанския Гавриил, третият като нищо ще завоюва битката за короната. А единствено тези трима йерарси не са обвързани с Държавна сигурност. Киприан е любопитна фигура с шеметна кариера в църквата. Когато постъпва в нея преди 28 години едвам на 20, той минава първите 2 стъпала в тази мъчна и мудна подчиненост за рекордните 6 дни. Освен това е бил митрополит по едно и също време на 2 области на 2-та края на родината, което също е казус. А най-интересното е, че е диригент и то практикуващ.

Има и в действителност пикантни детайлности към него, които сега няма да разкриваме.

Ето я и формалната му биография, както си я е написал на страницата на неговата Старозагорска митрополия:

Старозагорският митрополит Киприан (Огнян Добринов Казанджиев) е роден на 08.03.1976 година в гр. Казанлък. Завършва приблизително музикално обучение през 1995 година в родния си град.

Приема монашество на 01.09.1996 година в Рилския ставропигиален манастир от Драговитийския свещеник Йоан, с нравствен дъртак Старозагорски митрополит Панкратий. Ръкоположен е за йеродякон на 08.09.1996 година в гр. Павел Баня, а за йеромонах на 14.09.1996 година в храм „ Св. Николай “, гр. Стара Загора.

От м. октомври 1996 година до края на 1998 година извършва послушанието ефимерий в Казанлъшкия манастир „ Св. Богородица “ и редом приключва двугодишния курс на Съюз на демократичните сили „ Св. Йоан Рилски “, след което е признат в клира на Врачанска епархия като и. д. свещеник на Тръжишкия манастир „ Св. прор. Илия “. От 2000 година е назначен за протосингел на Врачанска митрополия.

По време на следването му в Богословския факултет при СУ „ Св. Климент Охридски “ и по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достолепие на 31.08.2003 година

През февруари 2006 година по решение на Св. Синод е изпратен на смирение като протосингел на епархията на Съединени американски щати, Канада и Австралия, която служба извършва до 01.08.2007 година, когато е назначен за протосингел на Врачанска митрополия.

По решение на Св. Синод е хиротонисан за свещеник с купата „ Траянополски “ на 03.03.2008 година в катедралния храм в гр. Враца и назначен за викарий на Врачанския митрополит. Тази служба той извършва до избирането му за Старозагорски митрополит на 11.12.2016 година от Св. Синод на БПЦ-БП.

По решение на Св. Синод от 14.12.2016 година на съображение член 82, алинея 4 от УБПЦ-БП Старозагорският митрополит Киприан, като някогашен викарий на Врачанския митрополит и добре познаващ делата на Врачанска епархия, е назначен за краткотрайно ръководещ Врачанска епархия, до възобновяване на титулярния митрополит Калиник. След кончината на Врачанския митрополит Калиник на 26.12.2016 година – до избора на нов Врачански митрополит (12.03.2017 г.)  – Старозагорският митрополит Киприан е наместник на овдовелия Врачански епархийски трон.

Старозагорският митрополит Киприан е притежател на църковни оценки и голям брой музикални награди.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР