Митовете предават славни истории за героични подвизи, велики божества и

...
Митовете предават славни истории за героични подвизи, велики божества и
Коментари Харесай

Мита за раждането и отглеждането на Язон

Митовете предават славни истории за героични подвизи, велики божества и мистични създания, които се допуска, че са обитавали античните земи.

Древногръцката митология е извънредно пъстра и богата на популярни разкази за забележителни герои.

Язон е едно от тези антични имена, свързващи се с разнообразни събития и повратни моменти.

Една от най-вълнуващите истории за Язон е тази, която разказва неговото раждане и ранните години на развъждането му.

Митът за раждането и развъждането на Язон

Кретей, братът на цар Атамант, построил град Йолк. Той се увеличен с годините и се славел с плодородни земи, развито корабоплаване и процъфтяваща търговия. Така град Йолк се трансформирал в богато място. След като Кретей умрял, на престола се възкачил синът му Езон. За зла орис обаче брат му Пелий му лишил властта и го принизил да живее като елементарен жител.

По това време на Езон се родил първороден наследник – хубаво и малко момченце. У Езон обаче се разсънват страховете, че Пелий ще похищения върху живота на новороденото бебе. Заради тези страхове, Езон покрива своето дете и лъже останалите, че то е умряло след раждането.

След като заблудил останалите, Езон занася сина си в планината Пелион при най-мъдрия кентавър по това време – Хирон. Той оставя дребното момченце в пещерата, където да бъде отглеждано и възпитавано от кентавъра.

Хирон дава на дребното новородено бебе името Язон. С негова помощ, момченцето се научило на всичко – по какъв начин да борави с оръжия, по какъв начин да стреля, да се бие с меч и копие, по какъв начин да свири и на всички други житейски уроци, които самият той знаел.

Така Язон израснал като умел ловджия, който нямал еднакъв на себе си. Той имал ненадмината смелост и мощ, а хубостта му била нечовешка. В първите двадесет години от своя живот Язон израснал под покровителството на кентавъра Хирон.

Накрая решил да прекрачи скатовете на планината и да отиде в град Йолк, където да изиска своята законна власт назад от чичо си Пелий. Така стартира героичният живот на древногръцкия воин Язон.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР