Митологията наред с историята и изкуствата би следвала да се

...
Митологията наред с историята и изкуствата би следвала да се
Коментари Харесай

Проф. Иван Маразов: В митологията се съхранява мъдрост, човекът се ражда с мита

„ Митологията наред с историята и изкуствата би следвала да се учи настрана, тъй като в нея се съхранява невероятна мъдрост от началото на съществуването на индивида. Човекът се ражда с мита “, това съобщи професор Иван Маразов, съавтор на книгата " Орфей ", в изявление за.

Романтично видяно легендата за Орфей и Евридика ни приказва за една доста огромна обич, която не може да се реализира. Тази легенда е надълбоко обвързвана с живота в обществото, с вярата в безсмъртието. Двамата герои са доста значими за европейската мисъл и това се показва в многочислените произведения за тях. Професор Иван Маразов повече от половин век работи над тематиката за орфизма, връзките с питагорейците, досократическите философии и в продължение на тези години той има написани огромен брой творби, които в този момент са обединени в книгата „ Орфей “. В творбата има и специфичен митологичен речник, който е отдаден на големия брой легенди, свързани с Орфей и орфизма.

„ Не изкуството, а публицистиката са значими в наши дни, само че това не ни пречи да харесваме изкуството, да го търсим и да вършим такова, просто тъй като нас ще ни направи по-добри “, сподели професор Маразов.

В орфическата космогония е доста значимо да имаш положителни мисли, да имаш думи и те се трансформират в положителни дейности. По този метод мислещият, доброжелателен и почтен човек през другите хилядолетия се освобождава от своите недъзи и се изтръгва от многострадалния кръг на преражданията, с цел да може душата му да се влее в галактическото схващане.

„ Орфиците имат редица послания. Тези тайнства имат за задача да просветлят мислещия човек, неговия дух, с цел да проникне в основната задача на своя живот, както Сократ споделя „ Познай себе си “ и орфиците се стремят да живеят по този начин, че да пречистят своите души, тъй като те имат вяра в безсмъртието “, показа съавторът на книгата Иван Гранитски.

От орфизма и орфическите хрумвания се раждат безчет творби на изкуството – опери, драми, романи и доста други.

„ Книгата е основополагаща за нашите времена, защото ние сме директни наследници на Орфей и траките, и би трябвало да се преизпълним с изключителна горделивост. Това е голямо духовно завещание, тъй като Орфей и орфиците въздействат на гръцката философия. Знанието просветлява мозъка и единствено знанието освобождава “, сподели още Иван Гранитски.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР