Митнически служители откриха недекларирана валута с левова равностойност 1 003

...
Митнически служители откриха недекларирана валута с левова равностойност 1 003
Коментари Харесай

Установиха недекларирани норвежки и шведски крони за над 1 млн. лв. на Митница Русе

Митнически чиновници откриха недекларирана валута с левова равноценност 1 003 394 лева при две инспекции на територията на Търговско дружество Митница Русе.

На Граничен контролно-пропусквателен пункт Оряхово и на Граничен контролно-пропусквателен пункт Видин на празничния 6 май – Гергьовден митническите инспектори намерили недекларирани норвежки и шведски крони в два товарни автомобила, пътуващи към Турция. 



На 06.05.2023 година, в региона на Ферибот Оряхово, е спрян за инспекция влизащ в страната товарен автомобил с турска регистрация. По документи композицията транспортира тропически плодове от Нидерландия за Ирак. Шофьорът - турски жител, декларирал пред митническите органи, че няма нищо за обявление.

В хода на инспекцията митническите чиновници разкрили в кабината на влекача, под пасажерската седалка и в елемента на хладилното ремарке, огромно количество банкноти. Общото количество на откритата валута е 5 049 900 норвежки крони с левова равноценност 856 352 лева, оповестяват от Агенция " Митници ".



На 06.05.2023 година, в региона на Дунав мост 2 – Видин-Калафат, е спрян за инспекция влизащ в страната лекотоварен микробус с турска регистрация, ръководен от турски жител. Превозваната стока съставлява празни пластмасови палети от Полша за Турция.

Шофьорът декларирал пред митническите органи, че няма нищо за обявление. След осъществяване на оглед на товарното помещение и кабината зад пътническата седалка, в естествена празнина, митническите инспектори открили съществуването на найлонов плик, съдържащ шведски крони. Общата стойност на откритата валута е 850 000 шведски крони, с левова равноценност 147 042 лева



На нарушителите са формирани актове за определяне на административно нарушаване по Валутния закон.

Статистиката на Агенция „ Митници “ демонстрира, че шведските и норвежките крони са в топ 4 на пренасяните недекларирани валути за 2022 година, макар че не се употребяват необятно като разплащателно средство отвън съответните страни. Най-често недекларираната валута продължава да е евро, следвана от английския паунд, разясняват специалисти от Агенция „ Митници “.

Суми над 10 000 евро се заявяват при питане от митнически чиновник при пътешестване от и за друга страна от Европейски Съюз, а при пътешестване от и към трета страна декларирането е наложително като се попълня декларация. И в двата случая не се дължат такси или налози за преноса на валутата. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР