Митничари са открили недекларирани над 400 хил. евро в хладилник

Митничари са открили недекларирани над 400 хил. евро в хладилник ...

Митничари откриха над 400 хил. евро в хладилник на турски тир


Митничари са открили недекларирани над 400 хил. евро в хладилник в купето на турски тир, съобщиха от агенция "Митници":

В събота на "Капитан Андреево" в посока изход от България към Турция пристига товарен автомобил марка „Мерцедес“. Превозното средство, с турска регистрация, управлявано от турски гражданин е пътувало от Нидерландия за Ирак през България и Турция. Митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас извършват проверка на влекача на товарния автомобил, при която във фабрични кухини в арматурното табло и в хладилника са намерени укрити 422 580 евро. Недекларираната валута е с обща левова равностойност около 826 494 лева.

Образувано е досъдебно производство по описа на ТД Митница Бургас под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград.

Водачът на товарния автомобил е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс - затова, че на 18 септември 2021 г., на ГКПП - Капитан Андреево, при излизане от Република България за Република Турция, не изпълнил задължението си да декларира пред митническите органи писмено във валутна митническа декларация пренасяната през границата валута, която е външна граница на Европейския съюз, и стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура-Хасково, Териториално отделение-Свиленград. По делото се извършват активни процесуално-следствени действия.

Източник: trud.bg