Мит или факт е, че ако те ужили пчела, тя

...
Мит или факт е, че ако те ужили пчела, тя
Коментари Харесай

Умират ли пчелите, щом ни ужилят?

Мит или факт е, че в случай че те ужили пчела, тя умира?

Много деца чуват тази приказка през годините и остават с усещането, че тя е 100% вярна.

За да получите цялостен отговор на поставения въпрос, ще ви срещнем по-добре с това, което действително се случва, когато пчелите жилят.

Трябва още занапред да уточним, че не всички пчели са способни да жилят.

Има към 20 000 типа пчели в целия свят. Само част от тях имат жило, споделя Алисън Рей, студент по бионауки в щата Пенсилвания.

Когато приказваме за жилещи пчели, би трябвало да се опитаме да разберем кое им разрешава да оцелеят, откакто освободят своето защитно оръжие и кое води до тяхната скорошна гибел.

Медоносните пчели най-често умират, в резултат на ужилване на човек или различен бозайник, изяснява Рей.

Това се дължи на анатомията на жилото. То е обвързвано с кожата, с цел да може да да продължава да извлича отрова към организма на жертвата, написа livescience.com.

Много значимо е коя е жертвата.

Ако медоносна пчела ужили друго насекомо или паяк, тя ще оцелее. Това се дължи на извънредно тънката им кожа.

Човешката кожа, на собствен ред, е много по-дебела, което води до отделяне на жилото и част от тялото на пчелата. Тази контузия образува дупка в корема на насекомото и то умира заради загуба на жизненоважни течности или поради отвод на органите да работят.

Други типове пчели, да вземем за пример земните, са способни да оцелеят след ужилване на човек. Те имат по-различно жило. Това им разрешава да жилят неведнъж, без това да носи риск за живота им.

Други летящи жилещи инсекти, като стършели и оси, имат сходно безпрепятствено жило, което им разрешава да нападат цел няколко пъти.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР