Мит е, че след приемането на еврото, инфлацията ще е

...
Мит е, че след приемането на еврото, инфлацията ще е
Коментари Харесай

Десислава Николова, ИПИ: Мит е, че след приемането на еврото, инфлацията ще е голяма

Мит е, че след приемането на еврото, инфлацията ще е огромна. Това разяснява Десислава Николова, основен икономист на Институт за пазарна стопанска система.

“Инфлацията значително не се въздейства от приемането на еврот”о, разяснява тя и отхвърли още два мита – че стопанската система ни ще се забави и ще сме “втората Гърция”.

Възможно е да има нарастване най-много в сферите на услугите, само че процентът няма да е над 0,3%, въобще в случай че има такова нарастване на инфлацията.

„ Стимулите за структурни промени, достъп до механизми за фискална и банкова поддръжка, покачване на кредитния рейтинг – това са част от позитивите да влезем в чакалнята “, разяснява Николова.

По думите й българите ще спестят от обмяна на валутата 450 млн. евро на година и близо половината от налог облага, които компаниите в този момент заплащат, ще останат в тях от икономисване на таксите по продан.

Друг плюс за хората ще са по-ниските такси по банковите преводи – по 6 млн. евро на година ще влязат назад в джобовете на компаниите и жителите, уточни икономистът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР