Мит е, че повечето ромски семейства са с много деца.

...
Мит е, че повечето ромски семейства са с много деца.
Коментари Харесай

Развенчаният мит: Ромите у нас не раждат на конвейер! Колко деца имат?

Мит е, че множеството ромски фамилии са с доста деца. Ромите нямат толкоз доста деца, колкото си представяме, също като българите търсят шанса си в чужбина и от ден на ден осъзнават, че образованието е полезност, твърди пред Българска телеграфна агенция социологът доцент Алексей Пампоров от Института по философия и социология на Българска академия на науките, който се занимава с тематиката за ромската интеграция повече от 10 години.

Изследване по поръчка на " Лекари на света ", което е направено през 2021 година измежду живеещите в квартал " Надежда " в Сливен, регистрира спад в раждаемостта и спад в абортите.

Обхванати са три генерации дами при изследването и данните демонстрират, че има спад в раждаемостта и се покачва фамилното обмисляне. Обикновено мечтаният брой деца е две или три.

" Ние живеем с визиите какви големи семейства има, които живеят от обществени помощи, само че в реалност обществените помощи са дребни и не са задоволителни за прехрана ", изяснява доцент Пампоров.

" Ромите в действителност, съгласно статистиката, имат с едно дете повече от българските фамилии - приблизително в българско семейство се раждат едно и половина деца, т.е. 1-2, а при ромите са 2,5 - т.е. две-три ", споделя анализаторът.

Според данните към 96 на 100 от включените в извадката дами имат опит с бременността и раждането. Обичайното място за раждане е болница.

Около две трети от дамите са удовлетворени от грижите от медицинския личен състав по време на раждането. Най-ниската възраст на майката в първото записано в изследването раждане е 13 години, а най-високата възраст на майката при раждане на последното й дете е 38 години.

Общо взето, настройката към здравните услуги в Сливен е по-скоро позитивна, като се изключи случаите при кряскане на кола за спешна помощ за незабавни случаи и болничен банкет за неосигурени.

" Предразсъдъците са нещо, което ни пречи да забележим картината по-адекватно. Това е едно самореализиращо се знамение, което включва нашите стандарти в този затворен кръг ", разяснява още доцент Пампоров.

Според него подобен образец е, че когато става дума за осъществяване на закононарушение, се обръща особено внимание на етническата принадлежност.

" Ако ром блъсне с кола някого, точно това, че е от тази общественост се изважда на напред във времето ", счита той.

По думите му огромна част от закононарушенията не са свързани с роми. И в случай че част от тях се занимават с обири или други закононарушения, това не значи, че би трябвало да стигматизираме всичките 300 000, упорства ученият.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР