Мистерията на оплождането и зачеването на нов живот е повод

...
Мистерията на оплождането и зачеването на нов живот е повод
Коментари Харесай

Доколко зачеването е въпрос на проста математика?


Мистерията на оплождането и зачеването на нов живот е мотив екип от японски и английски учени да отдаде няколко години лабораторно време за в детайли определяне на тестванията, които сперматозоидите срещат в заветната си експедиция за основаване на здраве ембрион.

Оказва се, че гостоприемността на добродушно очакващата яйцеклетка и плувните способността на сперматозоидите не са единствен фактор за гарантиране на сполучливо забременяване. Огромна роля имат механизмът и ритъмът, с които мъжките полови кафези се придвижват и които може да се показват с елементарен математически модел . Така учените откриват една елементарна истина – математиката е намесена и в зачеването на индивида. По-важното обаче е друго – новите открития отварят вратите пред нов и по-ефективен метод към лекуването на проблемите със зачеването .

Експедицията до яйцеклетката – подлото тестване

След необезопасен полов контакт към 50 милиона сперматозоида започват маратонското си тичане към заветната цел - фалопиевите тръби, където вероятно ги чака обектът на тяхното битие – яйцеклетката . Макар и готови за плуване в течната среда, в която попадат, малко на брой от тях доближават крайната цел. С размер към 0,06 мм всеки сперматозоид среща редица тествания по пътя си, които не устоя. От една страна ги нападат

левкоцити , подготвени да защитят женския организъм от всеки външен нахалник. Лабораторни проби демонстрират, че едвам десетина от най-издръжливите сперматозоиди доближават фалопиевите тръби, а при добър шанс единствено един от тях ще бъде победител. Кой ще бъде той? Ето в този основен миг като заключителен съдник се намесва математиката, с цел да дефинира чие ДНК ще се слее с това на яйцеклетката и ще даде началото на нов живот.

Ритъмът на живота

Това, което отличава сперматозоида победител от всички останали 10 милиона е ритъмът, с който той се придвижва. Учените откриват, че печелившият темп се базира на тъкмо избрани математически правила. Необходимо е сперматозоидът да има верен „ жанр на плуване “ с доста прецизен бийт. Това в действителност се явява основното допълнение към подвижността и оптималната морфологична форма на сперматозоида, което ще му обезпечи опцията пръв да доближи и да оплоди яйцеклеткта.

Свързани публикации.. Как да улесните сами зачеването? 0 Доколко зачеването е въпрос на елементарна математика? 0 Яйчниковият запас може би не отразява шанса за забременяване 0

Лабораторните изследвания сочат, че главичката и опашката на най-успешните сперматозоиди се движат в доста верен такт между тях. Ритъмът на придвижванията им основава поле, сходно на магнитното и това им обезпечава освен експедитивност, само че и доста дейно напредване в средата, в която попадат след еякулация.

На база на тези наблюдения учените изясняват и компликациите със зачеването при някои двойки. При тях може да е нелице не толкоз понижена пъргавина на сперматозоидите, колкото погрешен темп на напредването им, което в действителност може да попречва оплождането на яйцеклетката. Учените към този момент работят по създаването на точна формула, с която още може да се наблюдава ритъма на сперматозоидите при общоприети проучвания и спермограми и на база на която ще може да се разработят новаторски средства за лекуване на стерилитет и проблеми със зачеването.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР