„Мистерията Дон Жуан“ е най-новото заглавие в репертоара на Драматичен

...
„Мистерията Дон Жуан“ е най-новото заглавие в репертоара на Драматичен
Коментари Харесай

Театърът в Монтана е с премиерно заглавие

„ Мистерията Дон Жуан “ е най-новото заглавие в репертоара на Драматичен спектакъл - Монтана. В основата на представлението стои пиесата от Анатолий Крим „ Завещанието на целомъдрения коцкар “.
Монтанският спектакъл беше първият в страната, който показа на българската аудитория драматурга Анатолий Крим и неговата пиеса. Десет години по-късно, Монтана още веднъж ще занимае публиката с проблемите на Дон Жуан. Но, днешният прочит на пиесата е по-различен, по-аналитичен и друг от наложените шаблони, акцентира режисьорът Минчо Събев.
"Аз бих желал да бъде една ода на любовта. Ето, в случай че се заслуша публиката и попие най-малко това, че любовта е благословията Божия... Повечко да се гледаме в очите, а не да се плюем един различен, а да се гледаме, и като имам нещо да му кажа, да му го кажа в очите, да му кажа какъв брой го обичам, тъй като любовното възприятие се нуждае да бъде подгрявано ", добави той.
Подзаглавието на пиесата е “Възпитание на чувства”, сподели още Събев.
"Как да си възпитаваме възприятията? Ако приказваме, като технология в спектакъла непрекъснато има някакви спорове. Какви са споровете: дявол-Бог; дух и плът; истина и неистина... И като обръщение бих споделил и на вас, и на артистите, тъй като се разделяме- обичайте се! Давай и получавай- това е обич. "
Ролята на Дон Жуан се играе от шефа на театъра в Монтана Любомир Бояджиев.
"Ако светът се крепи на три съществени стълба- истина, положително и хубост, и в случай че два от тези стълбове дълги години (знаете през кои години) са били потискани, двата стълба - истина и положително, тогава стават оракулски думите на Достоевски, че хубостта ще избави света ", сподели той.
В пиесата вземат участие още актьорите Димитрина Проданова, Тихомир Иванов и Асен Таков. Художник е Тодор Деков. Премиерата ще е на 27 март от 19 часа в огромна зала на театъра в Монтана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР