Мистерия за 3 милиарда долара, свързана с TrueUSD, завладява крипто

...
Мистерия за 3 милиарда долара, свързана с TrueUSD, завладява крипто
Коментари Харесай

Крипто мистерия: Кой контролира бързо растящия стейбълкойн TrueUSD?

Мистерия за 3 милиарда $, обвързвана с TrueUSD, превзема крипто пазара.   TrueUSD е един от най-бързо разрастващите се стейбълкойни – криптовалути, обвързани с пари от действителния свят, като щатския $, които вложителите употребяват, с цел да търгуват на и отвън пазара на цифрови валути.    Пазарната стойност на TrueUSD се е удвоила до към 3 милиарда $ от март насам, което го прави петият по величина стейбълкойн, съгласно данни на CoinGecko. Делът му в размера на стейбълкойн на централизираните крипто тържища се е повишил до 20% от по-малко от 1% при започване на годината, съгласно доставчика на данни Kaiko.   Никой обаче не е сигурен кой го управлява, написа The Wall Street Journal.   Крипто бизнесмените Рафаел Косман и Даниел Джайонг Ан основават TrueUSD през март 2018 година като съоснователи на стартъпа TrustLabs в Сан Франциско.   Компанията, която по-късно е преименувана на Archblock, събира финансиране от фонда на Питър Тийл, обвързвания със Станфордския университет StartX, Andreessen Horowitz и Jump Trading.   През декември 2020 година Archblock продава правата върху интелектуалната благосъстоятелност на TrueUSD на малко известна компания, наречена Techteryx. Към юли обаче Archblock към момента ръководи токена и дава отговор за ръководството на неговите запаси и  работата с банкови сътрудници.   Techteryx съвсем няма онлайн наличие: Cosman разказва компанията в обява от 2021 година като основан в Азия консорциум с бизнеси в промишленостите на недвижимите парцели, развлеченията, околната среда и осведомителните технологии.

Регулаторите упорстват за по-голяма бистрота при стейбълкойните, частично тъй като те са обезпечени с обичайни активи като краткосрочни съкровищни облигации на Съединени американски щати и са податливи на бягство от страна на клиенти, показва WSJ. Ако притежателите ги продадат на едро, фирмите, подкрепящи токените, ще би трябвало да продадат обичайни активи, с цел да върнат парите на клиентите – това евентуално може да провокира гореща продажба, която може да засегне други елементи на финансовата система.    Има също по този начин опасения, че някои стейбълкони не са в действителност подкрепени от активите, които техните емитенти настояват, че имат.   „ Липсата на изясненост към ръководството на даден стейбълкойн е огромна причина за безпокойствие “, разяснява Клара Медали, шеф на проучванията в Kaiko.    Съоснователите на TrueUSD също така са затънали в горчив юридически спор по отношение на събитията към напускането на Даниел Джайонг Ан.   В неотдавнашен правосъден развой Ан сподели, че крипто магнатът Джъстин Сън е договорил договорка за закупуване на TrueUSD през 2020 година, само че Ан е бил изпъден като основен изпълнителен шеф на компанията майка на стейбълкойна преди договорката да бъде финализирана. Изявленията му прибавиха гориво към пазарните спекулации, че Сън е мозъкът зад неочаквания напредък на TrueUSD.   Сън неведнъж отхвърли каквото и да е присъединяване в TrueUSD или Techteryx. Той е добре прочут в крипто средите като създател на блокчейн компанията Tron. Той е ефикасният водач на Huobi, криптоборса, в началото основана в Китай, заяви The Wall Street Journal по-рано.   Сън се появи в заглавията и по други аргументи, в това число поради евентуално нарушение на наредбите за скъпи бумаги на Съединени американски щати. Комисията по скъпите бумаги и тържищата съди Сън и три от неговите компании през март за хипотетично предложение на нерегистрирани скъпи бумаги и манипулиране на цената на неговата криптовалута Tronix или TRX. Той съобщи, че искът е безпочвен.   Говорител на Tron споделя за WSJ, че Сън не е страна в придобиването на TrueUSD и отхвърля спомагателни мнения.

TrueUSD, прочут също като TUSD, се издигна от относителна неопределеност през март, откакто Binance, най-голямата крипто борса в света, отстрани спот таксите за биткойн търговия за стейбълкойна.    Това провокира голямо търсене на TrueUSD, като борсата към този момент управлява повече от 90% от всички токени TrueUSD в обращение, съгласно данни от Arkham Intelligence.   „ Определено се запитвам за какво Binance прави това и за какво Binance е забъркана “, споделя Остин Кембъл, асистент-професор в Columbia Business School, който преди този момент е работил в Paxos, емитент на стейбълкойни и някогашен сътрудник на Binance. „ Те ясно са взели решение да дадат приоритет на TrueUSD на своята платформа. “   Binance твърди, че не е подписвала съглашение със Сън или някой различен за разпространение на TrueUSD. Тласъкът за стимулиране на токена идва под възходящ финансов и регулаторен напън. Преди това Binance беше фокусирана върху разширението на личния си стейбълкойн, Binance USD, и до предходната есен съвсем изтри от борсата съперниците си.

През февруари обаче SEC заплаши да съди Paxos, който издаде Binance USD, а регулаторите в Ню Йорк не разрешиха ново издаване на токена. Оттогава пазарната капитализация на Binance USD падна до 3,4 милиарда $ от над 23 милиарда $ в пика си.   Binance неотдавна сподели, че ще отстрани таксите за спот биткойн търговия за различен малко прочут стейбълкойн, наименуван First Digital USD, който се емитира от основаната в Хонконг First Digital Labs.   Говорител на Binance показва, че криптоборсата избира стейбълкойни, „ които са транспарантни, контролирани и имат мощни връзки с банкови институции на пазари, които поддържат нововъведенията “. Той прибавя, че TUSD е първият от многото нови стейбълкойн артикули, които ще бъдат предлагани на потребителите. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР