Мистерия с президента на Танзания Джон Магуфули - повече от

...
Мистерия с президента на Танзания Джон Магуфули - повече от
Коментари Харесай

Всички се питат: Къде е президентът на Танзания и заразен ли е с Covid-19?

Мистерия с президента на Танзания Джон Магуфули - повече от две седмици президентът на до неотдавна рекламираната като зона, свободна от Covid-19, не се е появявал на обществени събития.

Междувременно доста българи избраха затова за отмора полуавтономния остров Занзибар - част от източноафриканската страна, само че откакто няколко души се завърнаха инфектирани, здравните управляващи у нас разпоредиха 10-дневна карантина за влизащите оттова, за които няма да важи даже негативен PCR тест.

Властите в Танзания настойчиво отхвърлят изказванията, че той се е заразил с ковид. Опозицията обаче упорства за прецизен отговор на въпроса какво е здравословното положение на президента.

Възможно ли е президентът популист, който заклеймяваше международната суматоха поради пандемията, да се е заразил с Covid-19? Спекулации - по този начин управляващите назовават изказванията на опозицията, че Магуфули е тежко болен и се лекува в Индия . Проверка на Ройтерс сподели, че лице с името на президента не е влизало в Индия и в тази посока не е имало полет на медицински аероплан от Източна Африка след 1 февруари, съобщи Българска национална телевизия.

От Световната здравна организация не престават да упорстват Танзания да даде действителни данни за болестта с ковид на популацията в страната, само че отхвърлиха да разясняват слуховете за положението на Магуфули.

" Какъвто и да е казусът с президента Магуфули, ние можем единствено да му пожелаем всичко положително, в случай че тези истории са правилни. Уверяваме държавното управление и народа на Танзания в готовността ни да им помогнем ", съобщи доктор Мачидисо Моети, шеф на СЗО за Африка.

Здравето на президента не трябва да се пази в загадка , непреклонни са представители на опозицията, които припомнят, че двамата му прародители на поста са пътували в чужбина за интервенции и това е било оповестено обществено.

През последните дни полицията е задържала четирима души, които са разпространявали погрешни изказвания за заболели от ковид хора от ръководството на страната с 60-милионно население, която до неотдавна привличаше туристи с уверението, че е свободна от Covid зона.

 2011 година - президентът на конгрес на своята партия
2011 година - президентът на конгрес на своята партия
Снимка: AP/БТА

На 22 февруари Магуфули най-сетне призна, че страната му има проблем с ковид, откакто от месеци уверяваше, че заболяването е била победена благодарение на молебствия. Президентът даже прикани жителите на източноафриканската страна да вземат защитни ограничения и даже да носят маски, само че единствено локално произвеждане.

Той обаче направи това изказване няколко дни, откакто умря един от най-известните политици - вицепрезидента на Занзибар Сейф Шариф Хамад. Три седмици по-рано неговата партия заяви, че бил болен от ковид. Седмица преди него умря и началникът на президентската канцелария Джон Киджази, само че повода за гибелта му не бе оповестена.

На погребението президентът прикани популацията да взе участие в тридневни молебствия, с цел да бъде победена " респираторна болест ", заплашваща страната. Той увери, че в страната няма да бъде въвеждан никакъв локдаун, и прикани: " Нека да продължим да слагаме Бог преди всичко и да взимаме ограничения ".

Танзания не е оповестявала броя на случаите на ковид от април м.г., откакто президентът разгласи, че COVID-19 е бил надвит. Според формалните данни от края на февруари инфектираните с ковид не престават да са единствено 509, само че поданици оповестяват, че доста хора са се разболели, а лечебните заведения записват повишаване на броя на пациенти с " пневмония ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР