“Мистерия с кон е най-новото премиерно заглавие в Сатиричния театър.

...
“Мистерия с кон е най-новото премиерно заглавие в Сатиричния театър.
Коментари Харесай

Стефан Цанев забърква Мистерия с кон в Сатирата

“Мистерия с кон ” е най-новото премиерно заглавие в Сатиричния спектакъл. Автор на пиесата е именитият драматург, публицист и стихотворец Стефан Цанев, а режисьор е Анастасия Събева. 

„ Мистерия с кон “ показва неуместната ни реалност, в която фантазиите изчезват безследно, спомените се изпаряват, а историите незабавно се не помнят. В този свят живеят хората на Стефан Цанев – идеалисти в пороците си, занимателни в тъгата си, чувствителни публични критици. Човеци, подправени със забележително, на моменти мъчително възприятие за комизъм, самоирония и малко горест ”, споделя Анастасия Събева.



В „ Мистерия с кон “ вземат участие Георги Спасов, Кирил Ефремов, Теодор Елмазов, Светлозар Начев, Елена Атанасова и Александър Григоров.

Сценографията е на Елена Нацариду, музиката – на Калин Вельов, хореографията – на Александър Манджуков. Драматург е Михаил Тазев, а помощник-режисьори – Ива Станчева и Яна Каменова.



“Ние, българите, или желаеме да си представяме България на три морета и споделяме, че всички са българи и светът стартира от нас, или тъкмо назад – желаеме да се смачкаме и да нямаме никакво национално самочувствие. Стефан Цанев работи в посока на това да имаме обикновено европейско, човешко, национално самочувствие ”, сподели пред Българска телеграфна агенция режисьорът Анастасия Събева.

„ Както Стефан Цанев ни сподели на първата подготовка, ние сме застрашени от това да не останем – да не остане нашата памет, нашите фантазии, нашите хрумвания, нашите деца да не знаят кои сме, да не ни познават и да не ни помнят. Така че към този момент сме в доста страшния стадий да не остане нищо от нас. И Стефан Цанев надълбоко не на смешка приказва за това. Да, с горчиви сълзи, да, с насмешка, само че в действителност с голямата болежка “, споделя Анастасия Събева.



„ Конят е едно от мистериозните животни. Ние живеем в тайнственост и от известно време насам тя става все по-голяма и по-голяма “, разяснява актрисата Елена Атанасова, която е в ролята на Учителката.

„ Мистерия с кон “ е сериозна, неуместна, историческа пиеса, с която Стефан Цанев изрича своята болежка от това, в което се трансформира страната ни. Има болежка и горест към българския народ, който се трансформира в едно нищо в последно време “, добавя артистът Теодор Елмазов (Кръчмарят).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР