Мистериозният самолет, който направи за смях ПВО и ПРО в

...
Мистериозният самолет, който направи за смях ПВО и ПРО в
Коментари Харесай

Самолетът, с който Брендо се завърна в България, направи за смях ПВО на седем НАТО-вски държави

Мистериозният аероплан, който направи за смях Противовъздушна отбрана и ПРО в Източна Европа, и с който съгласно службите ни, Евелин Банев-Брендо се е прибрал в България на 08.06.2022 година, е неповторим случай на незаконно прекосяване на границите на седем НАТО-вски страни. Самолетът-беглец каца три пъти за дозареждане, а пасажерите, водачът и товарът му останаха мистерия за управляващите по времето на държавното управление на Кирил Петков. Тъй като самолетът кацна на две летища в България, едното от които бе финалната му дестинация, в страната се подвигна най-вече звук.

 

“Самолетът е заредил е във Видинско. После ние считаме, че е кацнал близо или сред Търговище и Шумен. На частен плац. Той беше открит късно нощес, с едно платнище от горната страна. Двигателят беше още топъл. Машината е изхвърчала от Литва. Предстои да се обясни повода за кацането на самолета у нас, както и кои са водачът и пасажерът “, разясни на 09. 06. 2022 вътрешният министър Бойко Рашков, който бил разсънен през нощта за дейностите на нарушителя на въздушното ни пространсто, само че ответна реакция не била подредена, тъй като времето било неприятно за полет на военни самолети.

 

По данни на прокуратурата самолетът е противозаконен: „ Намерен е инцидентно при обход на Министерство на вътрешните работи по напътствие да се посетят такива места, където може да се каца. Съставът е за нелегално завземане на въздухоплавателно средство. Такива са към този момент данните, които имаме – че по противозаконен метод е превзето това въздухоплавателно средство “, сподели тогава Диляна Стоянова, областен прокурор на Търговище. 

 

Тогава PAN.bg зададе следните въпроси:

 

Безпрецедентният случай на незаконно секване на границите на 7 европейски страни и невъзможността на виновните органи да попречват полета на този тайнствен Piper 1962 PA-23-250 Aztec повдигат голям брой въпроси.

Ето някои от тях: 

 

– Какво или кого е провозвал самолетът, с цел да рискува да лети над 7 страни, 6 от тях – членки на НАТО? 

 

– Защо водачът е рискувал да каца на най-малко 3 летища за дозареждане с риск да бъде задържан, в случай че лети без полетен проект и включен транспондер? 

 

– Кой е водачът, осъществил полет в комплицирани метеоусловия, на минимална височина, без управление на въздушното придвижване, както и кацане на неработещо летище без светотехническа система? 

 

– Какви са опциите на българските Военновъздушни сили да реагират на сходни влитания, наблюдаван ли е в действителност самолетът извършител по време на полетите му над България, както твърди министър Заков? 

 

– Как е преценено образно от Военновъздушни сили на Унгария, Съединени американски щати, Румъния и България, че самолетът не съставлява заплаха? При това водачите на прехваналите го изтребители са имали 1–2 секунди да прегледат самолета заради заплаха да изпаднат в срив заради дребната скорост на нарушителя. 

 

– Как е планувано въобще да реагира Интегрираната система за Противовъздушна отбрана и ПРО на НАТО в сходни случаи? Все отново самолетът е 6-местен и на борда умерено може да се транспортират 400–500 kg взривно вещество, опиати или радиоактивни материали. 

 

– Самолетът лети към 950 km, от Пеневезис до Дебрецен, около границите на Беларус и Украйна – район, в който системите за Противовъздушна отбрана би трябвало да работят в интензивен режим поради спора в Украйна. Още повече че самолетът е прелетял в непосредствена непосредственост до полското летище Жешов, което е разпределителен пункт за военната помощ за Украйна. В същото време управляващите в Полша и Словакия не приказват нищо за случая, а локалните медии единствено препечатват информациите от Литва и България. Защо? 

 

– България и Румъния имат съглашение за трансбордер интервенции по Air Policing. Защо нарушителят не е предаден физически на българската двойка МиГ-29, както той е челен от унгарските JAS 39 Gripen на американските F-16, а по-късно и на румънските F-16? 

 

– Над България е прелетял наоколо и през неразрешената зона за полети с радуис от 30 km към АЕЦ „ Козлодуй “. Разполага ли страната с дейни средства за недопускане на сходни полети в тази зона? 

 

– Има ли надеждно радарно поле за нисколетящи малоскоростни цели над България? 

 

– Как се прехваща малоскоростна и нисколетяща цел с изтребител вид F-16 или МиГ-29 и не е ли време да се намерения за противопоставяне на сходни цели благодарение на наличните и все още в българските Военновъздушни сили Pilatus PC-9M, откакто бъдат въоръжени? 

 

– Защо съгласно думите на министър Заков изхвърчалият в неприятни метеоусловия изтребител МиГ-29 се постанова да се върне в авиобаза Граф Игнатиево? Нали в авиобаза Долна Митрополия особено упражняват да одобряват самолети по задачата Air Policing и могат да ги одобряват 24/7/365? А и изтребителят е можело да кацне на летищата в София, Горна Оряховица или Варна. 

 

– Как е регламентирана връзката сред МО и Министерство на вътрешните работи в сходни случаи и какъв е срокът за реакция на способените органи? 

 

" Абсолютно безсрамие е интернационалните нарушители да влизати и излизат от страната, без нито службите да ги засекат, нито Министерство на вътрешните работи да ги засече. Това не е първият случай, знаете и за братя Галеви какво се случи. Така че още тази седмица ние ще извикаме министъра на вътрешните работи да изясни по какъв начин по този начин един интернационален нарушител може да се появи на вратата на софийския затвор без нито една от другите служби да знае за това ", сподели през вчерашния ден Кирил Петков. Само че първото обсненине би трябвало да даде той, тъй като незаконното кацане на Брендо в България стана по времето, когато той бе министър-председател.

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР