Мистериозният герой, известен с името Ебенизър Скрудж от новелата на

...
Мистериозният герой, известен с името Ебенизър Скрудж от новелата на
Коментари Харесай

Пропилян живот: Кой е истинският чичо Скрудж

Мистериозният воин, прочут с името Ебенизър Скрудж от новелата на Чарлз Дикенс " Коледна ария, " издадена през 1843 година, заема почетно място измежду най-известните коледни персонажи в историята. Неговото име стана знак на сребролюбие, а разказът за неговото възмездие през Коледа, под съпровождението на призраците на предишното, сегашното и бъдещето, се трансформира в емблематична коледна история, заяви Би Би СИ.


Снимка: Чичо СкруджПроизход:
Има разнообразни теории по отношение на вдъхновението за Ебенизър Скрудж от действителен човек. Една от тях свързва героя с Ебенизър Скруги – банкер от Единбург, който спечелил опцията да обезпечи кетъринга за визитата на крал Джордж IV в Шотландия. Погребан бил в двора на църквата Канонгейт кърк, само че надгробният му камък в този момент липсва. Историята споделя, че Дикенс забелязал плочата, на която пишело, че Скруги бил „ човек на храната ” (на британски „ meal man ”), само че писателят прочел „ озлобен човек ” (на британски „ mean man ”).



Снимка: Чичо Скрудж

Друга доктрина допуска, че Дикенс избира името Ебенизър, тъй като значи " крайъгълен камък. " Авторът модифицира фамилното име от Скруги на Скрудж, добавяйки смисъла на пропуснат британски глагол - scrouge, означаващ " изцеждам " или " прилепям. "

Предполага се, че концепциите на Скрудж за скъпеничество произлизат от икономиста и демографа Томас Малтус. Той развива теорията, че човечеството се умножава в геометрична градация, а ресурсите за изхранване - в аритметична, като излиза, че това води до войни, рецесии и бедствия.

Прототипът на богатия Скрудж може би е Джеймс Ууд, първият английски милионер, притежател на " Глостър Оулд Банк, " прочут като " Скъперника Глостър. "

Но въпреки името Скрудж през днешния ден да е нарицателно за себелюбив, сребролюбец, книгата приключва с оптимистична нотка: " Бог да ни благослови, всички! "

„ Коледна ария ” е едно от най-разпознаваемите творби в света. Главният воин – скъперникът мистър Скрудж се интересува само от парите си. В нощта против Коледа той е посетен от духа на остарелия му съучастник Джейкъб Марли, който го предизвестява, че душата му е обречена, в случай че не се промени. Самият Марли е постоянно анатемосан да се скита по земята и да плъзга вериги след себе си, ковани в целия си живот поради лакомия и нарцисизъм. След това Скрудж е посетен и от духовете на предишните, актуалните и бъдещите коледи. Скъперникът вижда своето минало и настояще и трансформира своя светоглед за заобикалящия го свят. Призракът на отминалите Коледи придвижва Скрудж в детството му и му припомня, че и той на времето е бил благ и почтен. Призракът на идната Коледа демонстрира на Скрудж по какъв начин хората с наслада купуват артикули за коледната вечеря, по какъв начин честват Коледа в миньорска вила или в морски фар, отдалечени от фамилиите си, само че незагубили коледния дух. Сцените, които му демонстрира призракът на идните Коледи – единственият без облик, заметнат единствено с черно покривало, са тези, които отварят сърцето на скъперника.
Дикенс и " Коледна ария ":
Чарлз Дикенс, огромен романист от XIX век, трансформирал историята в известно зрелище, изпълнявайки всички 38 персонажа самичък. Въпреки че Дикенс може да се въодушевява от стопански модели като Скрудж, наподобява, че не би могъл да обърка повече по отношение на същинския Скруги.
В България:
" Коледна ария " е най-превежданата и постоянно преиздавана творба на Дикенс в България, което свидетелства за нейната известност и въздействие върху читателите у нас.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР