Мисля за града като за жив организъм, който в момента

...
Мисля за града като за жив организъм, който в момента
Коментари Харесай

Пенчо Милков: Получихме изключителна възможност. Русе ще се промени!

Мисля за града като за жив организъм, който сега е болен. Хората не би трябвало да се ядосват на кмета

" Мой приоритет е да се възвърне инфраструктурата, стартираме огромни планове в Русе ".

Това съобщи кметът на Община Русе Пенчо Милков пред локална медия, предават от общинската администрация в крайдунавския град.

Г-н Милков, водният цикъл още веднъж е на дневен ред. Сега повода е заемът от 12 милиона лв., който желаете да вземе Община Русе. Защо е нужен?

- Всеки ден русенци ме питат по кое време ще бъдат оправени разкопките. Улици и междублокови пространства са занемарени от десетилетия и вършим ремонт след ремонт. Миналата година асфалтирахме улици с външен реализатор за 4,5 млн. лева Много поправки правихме и с комуналното ни дружество. Тази година също ще бъде повишен бюджетът на Оперативна програма “Комунални действия ” и ще запазим връзките си с външната компания, с която имаме контракт за настоящи и спешни поправки. Ще се опитам бюджетът за асфалтиране да бъде най-малко 3 млн. лева

Усилията ни би трябвало да дадат резултат до броени часове и държавното управление също ще ни отпусне значително пари за ремонт на улиците. Успоредно с това е необходим и заем. Предвид актуалната икономическа конюнктура и разбора, който сме правили, най-бързо нарастват строителните материали. Само след година цената на изтегления заем ще е изменена. В момента Община Русе има 205 млн. лв. бюджет. Тези 12 млн. лева заем ще се изплащат години, имаме и 2 години гратисен интервал, т.е. цената на парите ще стартира да се изплаща след 24 месеца. Това ще даде опция над 20 милиона лв. да бъдат вложени в улици и тротоари. Тук изключваме парите, които са на Оперативна програма “Комунални действия ”. През последните месеци предприятието асфалтира междублоковите пространства на десетки здания и Парка на възрожденците, “Здравец – Север 2 ”, в “Здравец ” към стадиона всички блокове са оправени. Това ще продължи и през идващите месеци и години.

Колко милиона са нужни за ремонт и асфалтиране на всички улици в Русе?

- Никога не е юридически разбор на положението на всички междублокови пространства. Аз го разпоредих, лиши ни една година и към този момент имам няколко класьора с данни за всички междублокови пространства. Измерихме ги и като площи. Пред блоковете виждате паркинги, само че те не съществуват като обособен парцел. Не може да се намерят в кадастъра. Няма доскорошен кмет, който да е знаел общата повърхност. Ние към този момент я знаем. Обща стойност все още е мъчно да се дефинира, тъй като положението на паркингите е друго и се нуждаят от друг тип ремонт. Мой приоритет е да се възвръща инфраструктурата.

До края на 2023 ще може ли да се възстановят вредите, направени от водния цикъл върху уличната мрежа?

Факт е, че сега русенци живеем на строителна площадка. Това ни носи изключителни компликации – с напредването, прахоляка, мизерията… Не е правилно, че в границите на самия план няма пари за асфалтиране. Виждате, че на доста места, където тръбите са поставени, се асфалтира…

- Това са кръпки.

- Не са кръпки, това е изпълнен ремонт според условията на плана. Като сложиш тръба някъде не значи, че би трябвало да асфалтираш цялата улица. На някои места ще се направи изцяло асфалтиране, на други – отчасти. В самия план има условия за осъществявания на махленски ремонт. Те са написани. Когато се поставя една тръба, в трасето сред тръбата и това, което виждаме като асфалт, се извършват доста други действия, които остават скрити. На всеки 20 сантиметра пластът се трамбова, поставят се разнообразни неща в този пласт, по-късно от горната страна се прави асфалтиране, с цел да се извърши същата нивелета на пътя, както е било преди слагането на тръбата.

Може ли водният цикъл да ви попречи за втори мандат?

- До края на другата година цикълът ще е към привършване и ще върви огромно асфалтиране.

Всъщност русенци получихме изключителна опция – 135 милиона лв., които не са наши, да бъдат вложени в тръби, които са наши. В целия естествен свят тези 135 милиона лв. трябваше да бъдат събрани от нас през таксите за вода. Ние получихме тези пари за тръби, които ще бъдат сменени. Някои от старите са на повече от 70 години. Да, мъчно е за града и всички основателно сме гневни, в непрестанен контакт съм с жителите. Това е като болежка при интервенция, която следим онлайн, а нямаме опция за анестезия. Затова сме гневни, само че когато интервенцията завърши и бъдем наясно, че в земята има тръби за над 130 милиона лв., че има средства, които ще вложим за улици, и е минал ВиК цикълът, ще сме удовлетворени. Затова е значимо да съберем нужната сума и от страната, и от общинския бюджет, само че и от заем, с цел да създадем огромни планове, а не козметични поправки. Русе ще се промени.

За мен е значимо също да създадем парковете и улиците, на които има къщи. А не както до момента – кметовете дефинират да се асфалтират единствено улици, където има високи блокове, тъй като има повече гласоподаватели. Вижте в “Родина ” какви улици са правени, в Парка на възрожденците… Няма една къща на алеите. Мерили са какъв брой метра може да асфалтират на година и ги вършат до огромни блокове. При нас не се работи по този начин. Започнахме от “Здравец ”, тъй като са най-старите квартали на Русе, с най-старите блокове. Ако беше някой с друго мислене – “нормално ”, щеше да стартира от блокове с по 10 етажа. Но това просто не е почтено!

Вие ли сте първият кмет, който мисли освен гласоподавателите му да са удовлетворени, а за всички в града?

- Мисля за града като за жив организъм, който сега е болен. Хората не би трябвало да се ядосват на кмета, а на кметовете. Допуснато е закононарушение, когато сме си изгубили асфалтовата база. Тя е била общинска, а в този момент е частна и купуваме от нея асфалт. Загубили сме сериозна дарба да вършим това богатство и към този момент сме “вързани ” за външни реализатори. Никой не ни е задължен. Русе е на русенци. В Дивия запад градовете са ги строили безусловно с ръцете си. Същото са правили и нашите възрожденци. Тръбите, асфалтът… те са на русенци, сега се обезпечават големи обществени запаси, които не са на жителите.

Правя всичко допустимо и съм уверен, че страната ще отпусне средства. Тя към този момент отпусна през ОПОС към ВиК оператора, там се усили бюджетът и тези средства влизат в ремонтите. Хората недоволстват от забавянето, от това, че са стартирани доста улици едновременно. Проектът е можело да започва през 2019 година, парите са били отпуснати през 2018 година. Вместо това стартира в края на 2021-ва. Целият този смут е тъй като планът, който би трябвало да бъде приключен за 4 години, го вършат за една и половина. Не може кметът да не даде позволение за започване на ремонта, тъй като в случай че не е приключен до края на лятото на 2023 година, ВиК-Русе би трябвало да върне тези пари. Нали знаете от кое място ще ги вземе ВиК? От русенци. Много пъти яростно се обръщам към ВиК оператора, само че би трябвало да проявим неотстъпчивост и това да завърши.

- Ще се кандидатирате ли за втори мандат?

- Този въпрос не ми е задаван досега, само че имам отговор и той е позитивен, с цялата ми отговорност и градивност.

- А решихте ли под каква форма? Партиен претендент, повдигнат от коалиция или самостоятелен, само че подсилен?

- Рано е за такова решение. През 2019 година не бях тяснопартиен претендент, а повдигнат от коалиция. С работата си потвърждавам, че съм кмет на всички русенци.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР