„Мисля, че времето е много малко. Но в дипломацията и

...
„Мисля, че времето е много малко. Но в дипломацията и
Коментари Харесай

Надежда Нейнски: И аз нямаше да пусна Лавров, взех същото решение при войната в Косово

„ Мисля, че времето е доста малко. Но в дипломацията и политиката – всичко е допустимо. Това, което се вижда – в това число в визитата на Олаф Шолц, а и преди този момент от уговорката, който искаше да поеме Еманюел Макрон, е че Европейски Съюз се пробва да посредничи в намирането на единодушие сред България и РСМ. Тоест Европейски Съюз прави това, което постоянно съм казвала, че би трябвало да настояваме да направи. В последна сметка това е спор сред страна членка на Европейски Съюз и страна претендент за член, сред които има двустранен контракт. Европейски Съюз би трябвало да се трансформира в поръчител за неговото осъществяване и включването за клаузата с българите в македонската конституция. Посещението на Шолц и мненията на френския президент демонстрират, че Европейски Съюз към този момент мисли в тази насока”.

Това съобщи пред NOVA NEWS някогашният министър на външните работи Надежда Нейнски в отговор на въпрос чака ли да има пробив в договарянията за участие в Европейски Съюз на Северна Македония до края на френското председателство на Евросъюза, което изтича този месец.

По думите ѝ Шолц е корав последовател на бързото приемане на Западните Балкани в Европейски Съюз.

„ Той среща поддръжката и на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис. Гърция е част от неговата обиколка. Мицотакис напълно скоро сподели, че нашествието на Русия в Украйна промени извънредно доста рисковете за сигурността на Европа. В този смисъл Европейски Съюз е твърдо решен да форсира процеса на интеграция на Западните Балкани. И визитата на Шолц в района носи точно това послание”. И добави: „ От дестабилизация на Балканите има максимален интерес Русия в този миг. Европейски Съюз желае да си върне водещата роля на Балканите и съответно в Югоизточна Европа”.

Според нея в този момент е моментът, в който всеки би трябвало да дефинира позицията си по отношение на Русия. „ В това число и Сърбия, включително и България. Много е значимо ние да вземем съответни, ясни и дефинирани позиции по въпроси, които засягат стабилността на района, от който българската сигурност е част и зависи и стабилността на Европа”.

Тя разяснява и решението да се забрани въздушното ни пространство за прекосяване на самолета на първия посланик на Русия Сергей Лавров, който трябваше да дойде на посещаване в Сърбия.

„ Не единствено, че щях да взема същото решение, само че аз и взех сходно решение по време на войната в Косово. Тогава имаше искане от съветската страна съветски военни самолети да прелетят над България и да кацнат на летището в Прищина. Българското държавно управление взе изрично решение и забрани това, с което даде късмет на мира на Западните Балкани”, акцентира тя.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР