Мисля, че подвариантът на Омикрон - BA.5 е доминиращ в

...
Мисля, че подвариантът на Омикрон - BA.5 е доминиращ в
Коментари Харесай

Кантарджиев: Подвариантът на Омикрон

Мисля, че подвариантът на Омикрон - BA.5 е преобладаващ в страната. Това сподели в ефира на проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси.

За страдание, последното секвениране на Коронавирус проби беше преди към месец, тогава в София 12% бяха вид BA.5 . Мисля, че той към този момент е преобладаващ, сподели специалистът.

Според него това може да се дължи на нараствания брой пътувания в чужбина и по-конкретно към Гърция. BA.5 е 30 пъти по-лесно разпространим от уханския, само че за благополучие минава много по-леко, изясни проф. Кантарджиев. Той добави, че паралелно с ковид, би трябвало да се внимава с разпространяването на вирусни и бактериални инфекции.

Професорът прикани хората с съпътстващи болести да си създадат втори бустер , 7000 души към този момент са го създали през последната седмица, означи Кантарджиев. Втората бустерна ваксина е редно да се сложи четири или повече месеца след третата игла, изясни специалистът.

У нас се чака през есента да има нова ваксина, която ще бъде ефикасна и против BA.5 разновидността, само че Кантарджиев посочи, че тя няма да се ползва като първа доза.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР