Мисля, че можем да се поздравим с поредните избори, които

...
Мисля, че можем да се поздравим с поредните избори, които
Коментари Харесай

Николай Милков: Можем да се поздравим с организацията на изборите

„ Мисля, че можем да се поздравим с следващите избори, които успяхме да организираме. “

Така служебният външен министър Николай Милков разяснява метода, по който подопечното му ведомство е провело вота на 2 април в чужбина.

Той приказва пред български публицисти в Брюксел, където взе участие в двудневната среща на външните министри на страните от НАТО.

Проблеми имаше в доста секции в чужбина. Така да вземем за пример в Турция бюлетини на Движение за права и свободи отидоха при други партии. В Белгия и Люксембург се бяха развалили машини за гласоподаване. На други места имаше недоволства от дали своят вот, че бюлетините им са били недействителни.

„ Като цяло това, което Министерството на външните работи трябваше да направи, бе направено. Това по какъв метод самите секционни изборни комисии (СИК) по места са се справяли със дилемите си, е обособен въпрос. СИК са самостоятелни в своите решения, вършат свои протоколи, координират нещата с ЦИК, а не с МвнР. Ние сме уредник, само че във връзка с съществото на процеса не можем да влияем “, сподели Милков.

Той е уверен, че за следващ път външното министерство е съумяло да се оправим с това предизвикателство, което се случва в последно време в непрекъснато усложняващи се условия. Регламентите за организацията на изборите стават всеки идващ път по-сложни.

Сега дипломатическото ведомство е трябвало да  командирова 534-ма души от България в чужбина плюс още 203-ма от представителствата ни зад граница. Отделно имало огромевн размер материали. При 134 секции във Англия е доста мъчно, защото няма авиолиния, която да транспорти 134-ма души в границите на един ден дружно с всичките материали, машини и други, които не се чекират като багаж, а като дипломатическа поща.

Имало е и забавяния на някои от материалите за секциите по тихоокеанското крайбрежие на Съединени американски щати и Канада.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР