Мисля, че е крайно време България да разшири ядрената програма,

...
Мисля, че е крайно време България да разшири ядрената програма,
Коментари Харесай

Световната ядрена асоциация: Време е България да разшири ядрената си програма

Мисля, че е извънредно време България да разшири нуклеарната стратегия, която към този момент има. Страната ви е в доста преференциална позиция в това отношение, тъй като имате опит, имате построени блокове, употребявате ги, знаете техните плюсове, какво те могат да ви дадат като качество на снабдяването, като количество на електрическата енергия. Това сподели генералният шеф на Световната нуклеарна асоциация Агнета Ризинг за БНР, написа Блиц. 

" Страната ви се развива стопански. Вие ще имате възходяща потребност от електрическа енергия. Освен че ще ви обезпечи нужните количества ток, нуклеарната енергетика основава условия за развиване на районите, основава сигурни работни места за висококвалифицирани служащи. И още нещо, доста значимо за вашата страна. Може да ви се наложи да пандизите въглищните си централи. В Европа има няколко страни, които имат извънредно добър опит в употребата на нуклеарни централи.

Постигнали са съвсем нулеви излъчвания във връзка с въглеродния двуокис при производството на ток Също и в Онтарио в Канада. Друг забавен образец е Англия, където са уверени, че точно нуклеарната енергетика е методът да се върви в тази посока ", добави тя. " Тази година се чака над 15 гигавата нови нуклеарни мощности да влязат в употреба, което е три пъти над междинното равнище за последните 25 години, сподели Тя уточни, че организацията им се стреми да убеди държавните управления да дефинират ясна и поредна енергийна политика, която да е нисковъглеродна, подсигурява сигурността на доставките и предизвиква вложенията в планове от ново потомство. Днес в света работят 450 реактора, което води до понижаване на нездравословните излъчвания с 6,5 милиона тона годишно ", сподели Ризинг.

" Делът на тока, създаден от нуклеарни централи, в международен мащаб е към 10%, в Европа - 27-28 на 100, а в България - малко над една трета. Ядрената енергетика е вторият в класацията извънредно значим източник на нисковъглеродни излъчвания в света. След Парижкото съглашение за климата, държавните управления на всички места по света търсят от ден на ден и повече ниско карбонови енергийни източници и нуклеарната енергетика е една от най- положителните благоприятни условия ", сподели шефът на Световната нуклеарна асоциация.

" Правителствата не приказват за това, макар че нуклеарната енергетика оставя минимум отпечатъци върху околната среда и върху здравето на хората. Особено в Европа това е най-значимият източник на екологична електрическа енергия. По света въздействието на нуклеарната енергетика нараства. Има доста нови страни, които се ангажират в този бранш. Миналата година Египет подписа съглашение за създаване на нова нуклеарна електроцентрала. Бангладеш към този момент построява такава. Иран към този момент от 7 години има нуклеарен реактор, работи се и по идващите блокове на същата централа. Беларус също строи нуклеарни реактори и евентуално ще бъдат въведени в употреба идната година ", добави тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР