Мислите си, че знаете какво се е случило по време

...
Мислите си, че знаете какво се е случило по време
Коментари Харесай

10 неща, които не знаете за първата Коледа

Мислите си, че знаете какво се е случило по време на раждането на Христос и смятате, че всички ние почитаме вярно традицията на Коледа?

За да ви убедим тъкмо в противоположното, ще ви разкрием 10 неща, които може би не знаете за първата Коледа.

1. Месецът не е декември

Много учени считат, че Исус Христос не е роден на паметната дата 25 декември. Нещо повече – има вяра се, че месецът несъмнено не е верен, заради дребната детайлност, че овчарите, за които библията загатва, в действителност няма по какъв начин да пасат своите овце по време на свирепа зима.

2. Мария не е родила в деня на идването

Малка част от текста в библията подсказва, че историята за това по какъв начин Мария и Йосиф идват във Витлеем малко преди Христос да се появи на бял свят, не е доста точна. Смята се, че в действителност двамата остават там няколко дни преди и след самото раждане.

3. Гостоприемницата

Спомняте ли си тази част от историята, в която Мария и Йосиф не съумяват да намерят свободна стая в гостоприемницата? Е, става известно, че и тази детайлност не е доста достоверна. В предишното всеки дом в Близкия изток се славел със своята гостоприемност и съвсем всяка къща имала специфична стая за посетители. Всеки собственик от своя страна бил длъжен да приюти човек в потребност, най-много с цел да избегне хорския позор.

4. Оборът

Мнозина имат вяра също, че е дребна вероятността Мария да е била принудена да роди своята рожба в обор. Смята се, че най-вероятно двойката била приютена от познати на Йосиф, които дали на гостите си всичко належащо, за дребния Христос. Всъщност сцената в обора е измислена към 1000 години по-късно. Смята се, че Свети Франциск от Азиси е направил първата Рождествена сцена в една пещера сред хълмовете над Грецио.

5. Посещението на влъхвите

Според историята, която всички ние знаем, след раждането на Исус идват и влъхвите, с цел да видят новороденото и да поднесат своите блага. Това обаче не е тъкмо по този начин съгласно библейските трудове, които дефинират Христос по време на визитата като „ дете “ (предполага се, на една-две годинки), а не като малко бебе.

6. Овчарите не последвали звездата

Следващата ни коледна тайнственост е обвързвана с известната част от историята, съгласно която овчарите последвали звездата, с цел да открият Исус. На всички е ясно, че в град с размерите на Витлеем, овчарите много мъчно биха намерили новородения Христос. Този факт също поддържа изказванието нагоре, че Мария най-вероятно е родила в компанията на близки на Йосиф, където елементарно може да бъде открита.

7. Влъхвите не били трима

Знаем, че тримата влъхви, посетили дребния Исус са юношата Балтазар (или Валтазар), зрелият мъж Мелхиор и старецът Каспар (или Гаспар). Те пътували с камили след звездата, с цел да могат да видят рожбата на Мария. В библията написа, че даровете, които поднесли, били три, само че на никое място не е упоменато, че тъкмо трима влъхви пристигнали край яслата на бебето.

8. Влъхвите не били царе

Освен че не сме сигурни в техния брой, става известно, че не сме наясно и с това дали в действителност влъхвите са били царе. Някои учени одобряват, че зад понятието, което е употребявано в светото писание, може да стои както смисъла „ влъхва “, по този начин и „ вълшебник “. Смята се, че вместо царе, по този начин наречените „ влъхви “, последващи звездата, може да са просто образовани астрономи от Изтока.

9. Мария и Йосиф били женени преди раждането

Друг противоречив въпрос, витаещ към първата Коледа, визира връзките на Мария и Йосиф преди раждането на Исус. Някои считат, че двамата били сгодени на база на по този начин нареченият „ ketubbah “ контракт. Той бил надалеч по-силен от днешния годеж и можел да бъде негоден само посредством бракоразвод.

10. Не звезда, а цяло съзвездие

Учени считат, че Витлеемската звезда, която подсказвала раждането на Христос, може да не е тъкмо звезда, която блестящо свети в нощното небе. Днес, посредством компютърни симулации, можем да открием точния ден, в който Юпитер навлязъл в ретроградно придвижване и като че ли стопира да се движи. Този ден е 25 декември, 2 век пр. Хр. Влъхвите може и да са били ориентирани тъкмо от това астрологическо събитие и по този начин 25 декември да е бил не денят, в който се е родил Исус, а по-скоро датата, на която мъдреците поднесли своите блага.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР