Мислите ли за закупуване на акции в началото на новата

...
Мислите ли за закупуване на акции в началото на новата
Коментари Харесай

Не купувайте акции, освен ако не преминават теста на Бъфет!

Мислите ли за закупуване на акции при започване на новата година? Може да желаете да натиснете бутона за пауза. Не, не ви предлагаме да избягвате фондовия пазар изцяло. Това може да се окаже неточност в дълготраен проект. Въпреки това Уорън Бъфет има някои мъдри думи, които всеки вложител би трябвало да вземе поради. Послушайте съвета на Бъфет: Не купувайте никакви акции през 2024 година, в случай че не преминат този явен тест.

Тестът на Бъфет

В годишното писмо на Бъфет до акционерите на Berkshire Hathaway, оповестено през 2014 година, той изяснява тест, който той и дългогодишният му бизнес сътрудник Чарли Мънгер са ползвали, преди да купят акции. Мънгер умря през ноември 2023 година, само че е несъмнено, че Бъфет ще продължи да употребява същия развой и през 2024 година

Има две стъпки към теста на Бъфет:

Определете дали можете " рационално да оцените диапазона на облагите за пет или повече години. "

Ако отговорът на първата стъпка е да, купувайте акцията единствено в случай че цената й е рационална спрямо долния завършек на диапазона на предстоящите облаги.

Може би се чудите дали Бъфет от време на време нарушава разпоредбите. Например, щеше ли да купи акция, в случай че тя мина теста, само че цялостната икономическа картина изглеждаше несигурна? Щеше ли да купи акциите, в случай че Уолстрийт ги мразеше? Отговорът е изрично " да ". Той писа на акционерите на Berkshire преди съвсем десетилетие:

През 54-те години, през които ние [той и Мънгър] работихме дружно, в никакъв случай не сме се отказвали от атрактивна покупка заради макро или политическа среда, или възгледите на други хора. Всъщност тези тематики в никакъв случай не се появяват, когато вземаме решения.

По-лесно е да се каже, в сравнение с да се направи

Въпреки че пробата на Бъфет за закупуване на акции е елементарен, по-лесно е да се каже, в сравнение с да се направи. Най-трудната част е оценката на приходите на една компания за идващите пет или повече години.

Бъфет с подготвеност призна, че той и Мънгер постоянно не са били в положение да оценят бъдещите облаги с каквато и да е степен на убеденост, като сподели, че това е " нормално по този начин ". Когато това се случи, той съобщи малко: " Ние просто прекосяваме към други вероятности. "

Той също по този начин означи, че той и Мънгър от време на време са правили неточности при пазаруването на акции. Оставането в техния " кръг на подготвеност " оказа помощ да се сведат до най-малко сходни неточности, само че не ги отстрани изцяло. Това е значим миг. Инвеститорите ще бъдат по-добре готови да оценят бъдещите облаги за акциите в браншовете, с които са осведомени.

Две акции, които минават теста на Бъфет през 2024 г

Бъфет не е купувал доста акции през последните тримесечия - доказателство, че той не намира доста, които да устоят теста му. Има обаче някои акции, които минават теста на Бъфет през 2024 година

D.R. Horton (NYSE: DHI) е една от тях, съгласно специалистите на изданието The Motley Fool. Бъфет инициира дял в жилищния строител през 2023 година Въпреки че акциите на компанията скочиха със 70% предходната година, D.R. Horton се търгува при едвам 11,4 пъти предстоящата облага. Това прави акциите атрактивно оценени, даже в случай че компанията съвсем не усили приходите си през идващите пет години.

Но D.R. Horton би трябвало да може да обезпечи стабилен растеж на приходите. Съединени американски щати към момента страдат от изострен дефицит на жилища. Тъй като Фед загатва, че лихвените проценти би трябвало да паднат ненапълно през 2024 година, компанията би трябвало да може да строи и продава от ден на ден домове за години напред.

Сега за акции, които Бъфет не има: Meta Platforms (NASDAQ: META). Справедливо е да се каже, че Meta не попада в кръга на подготвеност на именития вложител, тъй че той евентуално няма да се усеща удобно да прави оценка бъдещите му доходи. Въпреки това Уолстрийт наподобява има вяра, че компанията може да премине теста на Бъфет. Съотношението цена-печалба-растеж (PEG) на Meta въз основа на петгодишните прогнози на анализаторите за напредък на облагите е при ниското 0,79. Всяко PEG съответствие под 1,0 се смята за привлекателна оценка.

Meta е нараснала приходите си приблизително с близо 8,5% годишно през последните пет години. Финансовите му резултати обаче се усъвършенстваха. Ако приемем, че компанията ще усили леко растежа на предишните си облаги, акциите наподобяват рационално оценени.

Наистина простата опция на Бъфет

Всеки вложител би трябвало самичък да следва двуетапния развой на Бъфет, преди да закупи акции през 2024 година Но не се тормозете, в случай че не ви е комфортно да оценявате облагите. Бъфет има в действителност елементарна опция, която въобще не включва неговия тест.

Той твърди в писмото си до акционерите на Berkshire през 2014 година, че множеството вложители биха били по-добре да вложат парите си в евтини индексни фондове основани на необятния щатски показател S&P 500, вместо да се пробват да избират обособени акции. Бъфет даже предвижда, че всеки, който следва този съвет, " е съвсем сигурен, че ще получи приемливи резултати " в дълготраен проект.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР