Мислите ли, че можете да различите истинските от фалшивите новини?Екип

...
Мислите ли, че можете да различите истинските от фалшивите новини?Екип
Коментари Харесай

Тест: Разпознаваме ли фалшивите новини

Мислите ли, че можете да различите същинските от подправените вести?

Екип от откриватели създаде тест за премерване на податливостта на хората към дезинформация, като откри, че приблизително възрастните в Съединени американски щати не съумяват да сложат в вярната категория към една трета от същинските или подправените заглавия.

Тестът, който може да се направи онлайн, изисква от потребителя да дефинира 20 заглавия като същински или подправени . Десет от тях са действителни, а останалите са генерирани от изкуствен интелект с чатбота ChatGPT.

Think you can tell real from fake news?
— IFLScience (@IFLScience)
Когато преценя и сортира подправените вести, екипът търси общи черти на дезинформация, като привличане към политическите пристрастия и оттенъци на тайни теории. Истинските заглавия са определени от базата данни на Media Bias Fact Check, единствено от новинарски източници, които са мощно профилирани в съобщаването на обстоятелства с ниска пристрастност.

Екипът, провел проучването измежду 1516 възрастни, откри, че междинният американец е съумял да се оправи с 13 от 20 заглавия.

Заглавието, което най-вече хора са познали, е „ Републиканците разграничени във възгледите за държанието на Тръмп: Демократите са необятно сериозни “, като 80 % от участниците го оценили като същинска вест. По-младите участници са получили по-ниски резултати на теста за дезинформация, като съумели да дефинират приблизително 12 от 20 заглавия.

Можете да извършите и вие.

Резултатите от изследването са оповестени в Behavior Research Methods.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР