Мислите да си направите татуировка? По-добре прочетете тази статия и

...
Мислите да си направите татуировка? По-добре прочетете тази статия и
Коментари Харесай

Мислите да си направите татуировка? Ново ужасяващо изследване ще ви откаже завинаги

Мислите да си извършите татуировка? По-добре прочетете тази публикация и разберете за най-новото проучване, което ще ви откаже вечно от това предпочитание. Запечатани бутилки с мастила за татуировки и непрестанен грим, в това число някои, обозначени като стерилни, съдържат милиони евентуално рискови бактерии, сочи ново проучване на Американската организация по храните и медикаментите.

„ В светлината на резултатите от нашето проучване желаеме да подчертаем значимостта на непрекъснатия мониторинг на тези артикули, с цел да се подсигурява микробната сигурност на мастилата за татуировки “, споделя в изказване Сеонг-Джае (Питър) Ким, щатен помощник микробиолог в Националния център за токсикологични проучвания на FDA в Джеферсън, Арканзас.

Ким е съавтор на отчета, оповестен на 2 юли в списание Applied and Environmental Microbiology (Приложна микробиология и микробиология на околната среда). Тъй като мастилото се инжектира надълбоко в кожата, където някои бактерии могат да виреят, нечистото мастило за татуировки може да аргументи инфекции и съществени пострадвания, съобщи съавторът на проучването Линда Кац, шеф на Службата за козметика и оцветители на FDA.

Мислите да си извършите татуировка? Ново ужасяващо проучване ще ви откаже вечно 19.07.24 21:20 Арх. Комитова пред SafeNews: Строежът на автомагистралите е обраснал с неистини 19.07.24 20:46 Гала с извънредна вест, сподели по кое време стопира да води „ На кафе “! 19.07.24 20:46 Ексклузивно!: Джо Байдън с първи отговор на слуховете, продължава или се отхвърля 19.07.24 20:20 Страхил Ангелов: Зеленски моли за мир, Урсула го натиска да води война до дупка 19.07.24 19:50

„ Патогените или други нездравословни субстанции в тези мастила могат да се придвижат от мястото на инжектиране посредством кръвната и лимфната система до други елементи на тялото “, сподели Кац в имейл.

Когато се получи редовно разпространяване, бактериите могат да причинят животозастрашаващи затруднения

като ендокардит, евентуално смъртоносно инфектиране на лигавицата на сърцето, или септичен потрес, който е последният и най-тежък етап на сепсиса – крайната реакция на организма към зараза, която може да докара до многоорганна непълнота, сподели Кац.

Ако не се лекува бързо, „ сепсисът може бързо да докара до увреждане на тъканите, органна непълнота и гибел “, съгласно Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати.

Мислите да си извършите татуировка?

Други, по-често съобщавани признаци на инфекции с мастило за татуировки включват обриви на мястото на инжектиране; импетиго – мощно заразна бактериална зараза на кожата; еризипел – яркочервен и гальовен обрив по кожата; и дълбока зараза на кожата, която изисква антибиотично лекуване, съгласно Кац.

Хората с многочислени или огромни татуировки са изложени на по-голям риск от инфектирано мастило, споделя Кац, защото по-големите татуировки усилват вероятността от излагане на микроорганизми.

Нанасянето на непрестанен грим също може да увеличи риска от зараза, споделя тя.

Въпреки че и татуировките, и перманентният грим крият опасности, в случай че се употребява нечисто мастило, перманентният грим, прилаган в региона на очите, може да съставлява по-голям риск за потребителите, защото микробите могат да попаднат в окото и да причинят зараза “, споделя Кац. За страдание резултатите от изследването не са изненадващи, споделя Джон Свирк, доцент по химия в университета Бингхамтън, щата Ню Йорк, който е изследвал замърсяването на мастилото за татуировки.

„ Знаем, че замърсяването на мастилата за татуировки е постоянно срещано събитие “, споделя Свирк в имейл. „ Част от казуса е, че няма координиран, общоприет за промишлеността способ за дезинфекция на мастилата. Нашата работа и актуалното изследване в действителност акцентират нуждата от положителни, стандартизирани индустриални процеси в цялата промишленост за мастила за татуировки. “

Индустрията за татуировки все по-често работи с регулаторните органи, с цел да подсигурява спазването на стандартите за сигурност, споделя татуистката Селина Медина, шеф по проучванията в Алианса на професионалните татуисти, алианс с нестопанска цел на художници, отдаден на насърчаването на здравето и сигурността на татуировките.

„ Производителите влагат в усъвършенствани технологии за дезинфекция и рационализиране на състава, с цел да подобрят индустриалната си среда, с цел да понижат риска от замърсяване “, сподели Медина в имейл. „ Това включва потреблението на чисти пространства и усъвършенствани процеси за надзор на качеството, с цел да се понижат сходни проблеми. “

Броят на бактериите би трябвало да е нула

Последното изследване изследва 75 проби от запечатано мастило за татуировки и непрестанен грим, продавани в Съединени американски щати от 14 производители, които не са посочени от FDA. Някои от пробите са били етикетирани като стерилни. Изследователите са открили, че 26 проби от 10 производители, или 35% от комплекта проби, са имали някаква степен на бактериално замърсяване. Макар че в множеството проби броят на бактериите е по-малък от 250 CFU (колонии формиращи единици) на грам, в няколко проби броят на бактериите доближава 105, споделя Кац. Всяка CFU съставлява напредък на колония от един бацил в ястие на Петри, тъй че 10 на пета степен е равно на 100 000 бактерии на грам.
По-ранни изследвания на FDA откриха, че в 35% от неотворените и запечатани мастила от американски производители броят на бактериите доближава 10 до 8-те CFU, или 100 милиона бактерии на грам, сподели Кац. Това количество би трябвало да е нула, сподели специалистът по инфекциозни заболявания доктор Робърт Шули, бележит професор по медицина в отдела по инфекциозни заболявания и световно публично здраве в Калифорнийския университет в Сан Диего.

„ Нивото на бактериите в материалите, които се инжектират в кожата или които влизат в контакт с протрита или засегната кожа, би трябвало да бъде „ няма открити “, сподели Шули, който не е взел участие в изследването на FDA. „ Другият проблем тук е, че татуирането се свързва и с предаването на вирусни инфекции, в това число хепатит С, хепатит В и ХИВ “, сподели Шули, който е и съдиректор на Центъра за новаторски приложения на фаги и лечения, който употребява един от античните врагове на бактериите – фагите, за битка със супербактериалните инфекции.

Как да се предпазим

Много сертифицирани татуисти са наясно с заплахата и може би към този момент са подхванали ограничения, с цел да избегнат замърсяването, сподели Медина.

„ Прозрачността с клиентите е жизненоважна. Художниците би трябвало да поддържат връзка намерено за стъпките, които подхващат, с цел да подсигуряват сигурността на мастилото, и да дават отговор на всички опасения, които клиентите могат да имат “, сподели Медина. „ Преди да употребяват нови партиди мастило, някои художници и студия организират лични проби или изискват доказателства за тестване от доставчиците. Това може да включва микробни проби за разкриване на евентуално замърсяване. “

Освен това татуистите могат да рестерилизират мастилата преди нанасяне, като употребяват автоклав – машина, която употребява пара, с цел да приложи високо налягане и температура към предметите, с цел да отстрани бактериите, сподели Медина.
Начинът, по който художникът борави с мастилото по време на работа върху татуировката, също е от решаващо значение, споделя тя. Например потреблението на едни и същи ръкавици за допиране на клиента и на шишенцето с мастило е заплаха, която може да докара до замърсяване на мастилото за татуировки. Художниците би трябвало да подсигуряват, че шишенцата с мастило са компактно затворени, когато не се употребяват, и се съхраняват на хладни и сухи места, надалеч от директна слънчева светлина, с цел да се сведе до най-малко рискът от замърсяване, добави Медина.

Експертите споделят, че крайното решение е промишлеността за произвеждане на мастила за татуировки и перманентни мастила да предстои на разпореждания, които изискват тестване и узаконяване, преди мастилата да бъдат позволени на пазара.

„ Мастилата за татуировки са в развой на контролиране заради Закона за модернизиране на регулацията на козметичните артикули (от 2022 г.), само че огромна част от този закон, касаещ мастилата за татуировки, към момента не е прибавен “, сподели Свирк. „ Очакваме, че MoCRA ще бъде въведен поетапно през идващите няколко години и това ще съставлява първата сериозна регулация на мастилата за татуировки. По-голямата част от нея ще се концентрира върху положителните индустриални процеси и обосновката на сигурността. “

През юни 2023 година FDA разгласява план на управление за промишлеността за татуировки, който включва детайлности за това по какъв начин производителите би трябвало да организират ограничения за надзор на качеството, в това число дезинфекция.

 

 

Източник – CNN/Превод:SafeNews

Още вести четете в: Здраве За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР