Мислите, че измамниците никога не просперират? Не, това определено не

...
Мислите, че измамниците никога не просперират? Не, това определено не
Коментари Харесай

Внимание: генен допинг

Мислите, че измамниците в никакъв случай не просперират? Не, това несъмнено не е по този начин, най-малко в спорта. Ланс Армстронг завоюва тур дьо Франс седем пъти. Мани Рамирес завоюва два пъти международните серии по бейзбол, Бен Джонсън завоюва олимпийски златен орден. Десетки други печелят медали от Олимпийски игри.

Разбира се, длъжностните лица в последна сметка схванаха, че Армстронг, Рамирес и Джонсън са употребявали неразрешени вещества и медикаменти, а доста спечелили олимпийски оценки би трябвало да връщат медалите си. Бяха осъдени и цели страни за политиката им в региона на допинга.

В не толкоз отдалеченото бъдеще обаче, спортистите мамили по този метод могат да бъдат забравени, заместени от такива, които ще мамят по метод, който е още по-труден, в случай че не и неосъществим за улавяне.
Защото идва времето на по този начин наречения генен допинг.

Учените към този момент знаят по какъв начин безусловно да пренапишат генетичния код на индивида посредством генетична трансформация и редактиране на гени. Това значи, че утрешните спортисти биха могли да реализират победи и върхове с гени, които са синтетично изменени.

Как ще работи това? Помислете за миг за генетично модифицираните организми (ГМО). Вероятно сте ги срещнали в супермаркета, може би сте чели за тях. За да се трансформират гените на растенията, учените нормално употребяват вирус, с цел да вкарат „ потребен “ ген. На доктрина учените могат да ползват същия развой, с цел да основат и по-добър спортист.

Например, един академик може да „ инструктира “ вирус, който да вмъкне спомагателен ген, насърчаващ организма да създава протеина еритропоетин (ЕРО). Еритропоетинът е гликопептиден хормон, който управлява образуването на червени кръвни кафези (еритроцити) от стволовите кафези на костния мозък, според от потреблението на О2. Така той оказва помощ за доставката на О2 към тъканите, заради което спортистите го инжектират в продължение на години, с цел да подобрят резултатите си.

Откриването на в допълнение инжектиран ЕПО е релативно елементарно, заради което спортистите, подложени на постоянни допингови проби го заобикалят. Но откриването на остатък от ЕПО създаван от самия организъм, а не внасян извън, е доста по-трудно, дълготрайно и скъпо, въпреки че е допустимо.

Длъжностните лица ще би трябвало да потърсят спомагателни копия от гена на спортиста в кръвта му или посредством друга биологична проба, споделя за CNN Оливие Рабин, старши изпълнителен шеф по интернационалните партньорства в Световната антидопингова организация (WADA).

Разбира се, това може да даде резултат единствено в случай че чиновниците знаят по какъв начин наподобява истинския генетичният код на спортиста, преди да бъде редактиран. В края на краищата, кой споделя, че спортистът не е роден с тази „ екстра “ доза ЕПО?

Става още по-сложно в случай че се намеси и генната редакция. За разлика от генетичната трансформация, която включва прибавяне на гени, при редактирането на гени един състезател няма да има никакви добавени гени, които чиновниците да открият.

За да се оправи с казуса, WADA обмисля да изиска от всички олимпийски спортисти да показват копия на цялостния си генетичен код. Това обаче е несъмнено територия нарушаваща неприкосновеността на персоналния живот и въпросът става още комплициран, когато се знае, че някои олимпийски спортисти са още малолетни.

На всичкото от горната страна, това няма да спре вероятното генетично модифициране при всички спортове, защото ще имаме потребност от копия от кода на всеки играч (не единствено на тези, които се състезават на Олимпиадата), с цел да бъде хваната генетичната трансформация преди да стане действителна. Нещо съвсем невероятно.

Затова откривателите оферират публични лица да образоват спортистите за етичните въпроси и за рисковете за здравето, свързани с генния допинг, до момента в който в този си тип той към момента е единствено доктрина. Дали обаче ще проработи и сходно образование? Все отново, в случай че сме научили нещо от използването на „ общоприет “ допинг, това е, че спортистите са подготвени да поемат невероятни опасности, с цел да се оправят с конкуренцията и да победят.

За някои спортисти евентуалните дефекти на генния допинг може даже да наподобяват потребни, в случай че може да им оказват помощ да реализират популярност. И към този момент няма открит ефикасен проект с цел да бъдат спрени.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР