Мислих да не пиша, но всичко си има граница на

...
Мислих да не пиша, но всичко си има граница на
Коментари Харесай

Моят опит да даря кръвна плазма за болни от коронавирус |

Мислих да не пиша, само че всичко си има граница на самообладание. Прекарал съм COVID-19 и чувам ежедневно единствено апели към хората от властимащите и по какъв начин няма дарители на кръвна плазма и било недостиг, а можело да спасиш сред 2 и 4 индивида в тежко положение.

Отивам аз на 21.10.2020 година във ВМА да видя дали мога да извърша гражданския си дълг (поне съгласно мен), т.е. дали имам антитела и се оказва, че имам ТРИ пъти над нормата. Млад съм, нямам никакви болести, т.е. съвършен да даря кръвна плазма.

Екипът на проф. Попов във ВМА е доста благ, като се държат професионално и в това число с него беседваме и ми изяснява всичко, както и ми демонстрира апарата и прочие. Вирусологията ми е подготвена, включително и коя кръвна група съм (0+, т.е. мога да даря на О+, A+, B+, AB+) и хемоглобинът ми е съвършен, т.е. готово е всичко. 

Отивам да даря плазмафереза на 23.10.2020 година /петък/ (400 мл.) и разбирам с голямо отчаяние, че:
- от цялата страна звънят и търсят плазма за пациенти;
- кръводарители - няма; 
- ЕДИНСТВЕНИЯТ уред на това голямо лечебно заведение - ВМА, за плазмафереза, се е счупил и инженерът щял да пристигна в понеделник - 26.10.2020 година, т.е. може и тогава да не се оправи, в случай че има сериозен проблем.

Лекарката се обажда в Националния център по Трансфузионна хематология и оттова ни отхвърлят с претекста, че е към този момент ПЕТЪК и таман минава 12:00 ч., а събота и неделя пък било парадокс, т.е. отмора са.

В мен се разсъни меко казано гняв и отчаяние. Лекарите на първа линия са на ръба на силите си и не са почивали от месеци, а тези от НЦТХ, с какво се умориха? 

От години слушаме, че няма искащи за предоставяне на кръв и бездействат. Ние в пандемия ли сме или какво? Колко индивида може да починат поради неналичието на обикновена съгласуваност, авариен уред и проект на деяние? Кой ще поеме виновността, в случай че почине някой? И още много въпросителни.

Щели да ме търсят интензивно да даря, само че идната седмица (26.10 - 30.10). Еми никой не ме потърси и въпросната седмица. Реших да потърся НЦТХ още веднъж на 03.11.2020 година, само че какво ми се декларира - можели да ми запишат час за 09.11.2020 година

Казвам, че желая да даря незабавно кръвна плазма за прочут, а настрана доктор от моята кръвна група от Варна има потребност, само че ми се декларира, че не можело да посоча на кого да даря плазма, а те щели да решат... Даряването би следвало да е персонален акт и да имаш алтернатива при нужда, да посочиш лицето, на което искаш да дариш, в случай че нямаш подобен прочут или непосредствен, и непринудено си решил (както предното ми ходене), да я дават на който преценяват, само че да нямам право на избор е неуместно. И доколкото си познавам скапаната страна съм уверен, че и там кръвта би се разпределила на правилото - първо нашите си хора, а след това елементарните, само че не и с моята. 

Нямаме апарати за плазмафереза, които костват към 50 000 лева бр., само че имаме 1 000 000 лева за нови лимузини. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР