Мислех, че е ще е по-дълъг пътя за замяна на

...
Мислех, че е ще е по-дълъг пътя за замяна на
Коментари Харесай

Красен Станчев: Замяна на левовете с евро ще се случи в началото на 2024 г.

Мислех, че е ще е по-дълъг пътя за подмяна на левовете с евро. Очаквах този развой да е след 7 година, само че може би при започване на 2024 година това да се случи. Процедурата допуска дълъг развой на ограничения и съвещания, съобщи Красен Станчев от Института за пазарна стопанска система.

" Онова, което може да се случи в България при приемането на еврото е цените да поевтинеят, тъй като в еврозоната има по-голяма конкуренция ", сподели специалистът.

" Вдигането на цените при приемането на еврото се случва в страни, които имат висока инфлация. От 1997 година до момента ние имаме ниска инфлация. Последните 10-12 години България има още по-ниска инфлация. Нямаме ишзкуствено отпечатване на пари, по тази причина и няма да има повдигане на цените нагоре ", изясни той.

" Трябва да се вкара господство на закона и да се оправим с проведената престъпност. По тази тематика може да има спор директно преди приемането. Напълно допустимо е след три години да стане смяната лев-евро. Ние ненапълно оперираме с евро. Ще се промени един отчет за България и Хърватска ", съобщи още той.

Бързите заеми са някъде към 600 милиона. Нормално е да вземеш евтините заеми поради пандемията и да си погасиш тези д високи лихви ", сподели Станчев.

" Той акцентира, че във всички страни, които са приели еврото, стартира повишаване на заема. Когато имате елементарен заем, хората стартират да харчат безразсъдно. България има висок кредитен рейтинг. Но това е отражение на обстоятелството, че България е в Европейски Съюз, до момента е била постоянна във финансово отношение, само че и България е в еврозоната и в случай че някой закъса ЕЦБ избавя. Ако България продължи да е постоянна, то не би имала опция безконечен за взимане на заем ", сподели икономистът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР