Мисията на Деница Шилигарска и Ивелина Иванова от фондация “Децата

...
Мисията на Деница Шилигарска и Ивелина Иванова от фондация “Децата
Коментари Харесай

Деница Шилигарска и Ивелина Иванова, участници в ПРОМЯНАТА: Няма как да мечтаеш, докато си принуден да стискаш

Мисията на Деница Шилигарска и Ивелина Иванова от фондация “Децата и града” е да основат пълноценна учебна среда за децата и младежите в България, която да учи на отговорност и да възпитава положителна просвета у тях. Фондацията започва работата си от учебните тоалетни, които са обвързани с главните потребности на децата, възпитанието на верни хигиенични привички и непорочност, както и с тяхното здраве.

Ето какво споделиха те за Vesti.bg:

- Как се зароди концепцията да помогнете на децата тъкмо в този аспект?

- Училището е мястото, в което учениците прекарват най-голяма част от деня си. Темата за неходенето до тоалетна е хронична за българските деца. 70% от българските възпитаници заобикалят да употребяват тоалетната в учебно заведение. Тази цифра дружно с мисълта, че нашите деца скоро ще влязат в учебно заведение (когато започнахме плана, децата ни още бяха в градинска възраст) и ще станат част от тази статистика, ни накараха да се захванем с тоалетните първо, а с останалите основни пространства в учебните заведения в последваща фаза – столови, физкутлурни салони, кабинети по изкуства, директни пространства и така нататък

- Трябва ли нещо, и в случай че да какво, да се промени в обществото ни, с цел да подкрепи то вашата самодейност?

- Трябва да осъзнаем, че през очите на децата ни учебните тоалетни всеобщо са най-гадните тоалетни в живота им. Ние (възрастните) сме се нагледали на неприятни тоалетни – и през годините, и в другите институции, в които сме имали „ шанса “ да попаднем. И сме изработили механизми за справяне. Но децата ни, за благополучие, не са виждали всичко това. И са неподготвени, че тъкмо в учебното заведение санитарните пространства ще са отблъскващи. Училището е мястото, което би трябвало да ги възпитава в отношение към социума и средата; мястото, което да въодушевява и вдъхва успокоение.

- Срещате ли схващане и помощ от страна на родителите и до какъв брой значимо е присъединяване на фамилията за вашата самодейност?

- Участието на родителите е основно. Във всяко учебно заведение, в което сме имали опцията да помогнем за осъвременяване на санитарните пространства, търсим взаимоотношение с родителите. На някои места родителите напълно проектират пространствата, на други места правят надзора и така нататък Предстои стъпката по замесване на децата за вярна употреба и запазване на основаното. В тази част разчитаме на класните ръководители и на локалната общественост да основат контекстуални решения.

- Как и с какво биха могли да оказват помощ другите институции за по-добра реализация на вашата самодейност?

- Първо, обезпечаване на финансова целева помощ за проблематичните зони в сградния фонд. Училищните здания в България остаряват и изискват не просто поддръжка, а преосмисляне и изцяло осъвременяване на разнообразни пространства. За останалите основни детайли сме отсреща – експерти, контекстуални решения, помощ от бизнеса, приоритизация на планове и други

- Какви компликации срещате поради пандемията от COVID-19?

- Рязкото повишаване цената на материалите и затруднените доставки са един от проблемите. Другото предизвикателство е въвличането на децата във етапа на „ проектирането “. Бихме желали бъдещите ползватели да вземат участие в работилници за събиране на отзиви, проблеми и хрумвания за пространствата. Заради пандемията тези срещи съумяха да се случат в доста малко учебни заведения.

- Можете ли да адаптирате вашата самодейност за изискванията на обществена изолираност поради пандемията от COVID-19?

- Смятаме, че тъкмо пандемията и образованието в онлайн среда демонстрираха на всички, че учебното заведение е доста повече от „ материал за преподаване “. Училището е средище за социализация, за помъдряване, за игра, за ентусиазъм, за фантазии.

- Коя е най-голямата ви цел, обвързвана с тази самодейност, която мечтаете да видите осъществена?

- Искаме това да е единствено началото. Искаме след 10 години тематиката за тоалетните в публични здания да не е тематика, тъй като ще е решена. Искаме да сме обезпечили базовите потребности – модерни учебни тоалетни, уютни учебни столови, налични учебни пространства. И когато сме обезпечили фундамента, да стартираме самоуверено да мечтаем за вдъхновяващите и разрастващите места за децата в града. Защото няма по какъв начин да мечтаеш, до момента в който си заставен да стискаш...

Можете да гласувате за финалистите на ПРОМЯНАТА на

ПРОМЯНАТА е най-голямата обществено виновна самодейност на Нова Броудкастинг Груп, която се реализира за осма поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да усъвършенства трайно живота на децата и младежите в България, като открива стимулирани обществени бизнесмени и им оказва помощ да осъществят по резистентен метод концепциите си за по-доброто и несъмнено бъдеще на българските деца. От 2014 година до момента ПРОМЯНАТА оказа помощ на над 200 000 деца и младежи от цялата страна, а Нова Броудкастинг Груп влага над 190 000 лева в самодейността всяка година.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР