Мисията до Антарктида беше историческа, защото нашата малка страна в

...
Мисията до Антарктида беше историческа, защото нашата малка страна в
Коментари Харесай

Живко Константинов: Гордост за България е, че наш кораб достигна до Антарктика

Мисията до Антарктида беше историческа, тъй като нашата дребна страна в кавички към този момент има личен транспортен съд. Много малко страни в света могат да си разрешат нещо сходно. Вече българските полярници няма да бъдат стопаджии.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria сътрудника ни Живко Константинов, който беше за пети път на задача на Антарктида.

Сега към този момент става доста по-бързо, няма го това очакване на испанци, чилийци, аржентинци, които да закарат задачата ни. Но най-хубавото е, че и ние можем към този момент да оказваме помощ на тези, които до този миг са ни помагали. Това е горделивост.

Пътуването беше неповторимо. Качихме от Мар дел Плата, това е третото по величина пристанище в Аржентина и най-големият морски курорт в страната.

Това ми е петият път на Антарктида, само че не е в поредни години, а през шпации. За тези пет визити виждам в действителност фрапантна смяна в топенето на ледниците. Много ледници изчезнаха. Хората, които не имат вяра в световното стопляне могат да отидат и да видят какво се случва там.

 
Тази година има доста нови планове, които ще забележим в моето предаване, което се излъчва всяка събота и неделя от 12:45 по Euronews Bulgaria. Ще проследим пътуването с кораба, ще срещна феновете с екипажа, с историята на всеки един от тях.
Там в този момент е лято. Имаше дни с температури под нулата, само че студът в София се усеща доста по-вече в сравнение с Антарктида. Слънцето там е доста по-силно поради отражението от ледниците.

Проф. Пимпирев споделя, че Антарктида е бялата държанка. Това не е инцидентно – по този начин се влюбваш в този континент, че искаш още веднъж и още веднъж да се върнеш.

Вижте цялото изявление във видеото. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР