Мисии до Луната, изпращане на турски астронавти на научна мисия

...
Мисии до Луната, изпращане на турски астронавти на научна мисия
Коментари Харесай

Ракета до Луната и туристи в Космоса: Амбициозната космическа програма на Турция

Мисии до Луната, изпращане на турски астронавти на научна задача в Космоса и създаване сателитни системи - това е единствено част от амбициозна 10-годишна галактическа стратегия, която Турция показа по-рано тази седмица.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган разгласи Националната галактическа стратегия, в която са заложени 10 стратегически цели, написа Daily Sabah.

" В края на 2023 година ще бъде осъществено първото кацане на Луната от наша хибридна ракета, която ще бъде изстреляна благодарение на интернационално съдействие ", сподели Ердоган по време на представянето на програмата.

2023 в действителност е алегорична година за турската страна - тогава ще се отбележат 100 години от основаването на Република Турция.

Програмата е направена и ще бъде изпълнена от Турската галактическа организация (TUA). Страната основава TUA през 2018 година за да се причисли към другите страни с галактически стратегии.

Новините идват на фона на срещата от предишния месец на Ердоган с изпълнителния шеф на Tesla и SpaceX Илън Мъск, на която се обсъждало вероятното съдействие в региона на галактическите технологии с турски компании.

Миналия месец Турция изстреля спътника Turksat 5A от Съединените щати и в съдействие със SpaceX. Изстрелването на спътника Turksat 5B е планувано за второто тримесечие на 2021.

Международно съдействие

Тази седмица стана ясно, че страната е подписала съглашения с три страни за галактическо съдействие. Новината беше обявена от министъра на индустрията и технологиите Мустафа Варанк, само че без да разкрива имената на страните. Варанк съобщи и, че Турция е на стадий сключване на съглашения с Пакистан и Азербайджан.

Известно е, че TUA води договаряния със Съединени американски щати, Русия, Япония, Индия и Китай за определяне на интернационално съдействие по отношение на бъдещи галактически задачи. Според ръководителя на TUA Сердар Хюсеин Йълдъръм Турция е в развой на съглашение с Русия за галактическо съдействие.

През 2019 година съветската галактическа организация Роскосмос предложи на Ердоган да изпрати турски астронавт на Международната галактическа станция (МКС).

Мисия до Луната

Мисията на Турция до Луната ще бъде изпълнена на два стадия. В първия стадий ще бъде осъществено " жестоко кацане " на Луната с хибридна ракета, която ще бъде изстреляна в орбита в края на 2023 година посредством интернационално съдействие.

" Когато осъществим тази задача, ще бъдем една от страните, които са съумели да доближат Луната, и ще съберем нужната информация за втория стадий на задачата ", споделя президентът.

Във втория стадий (през 2028 г.) страната ще изстреля сонда в орбита със лична ракета. " Ще бъдем една от дребното страни, които биха могли да правят научни действия на Луната ", съобщи Ердоган.

Следващите стадии от проектите на Турция включват пращане на туристи в Космоса, както и разработка на спътници от ново потомство.

" Планираме да спечелим по-висок дял от международния сателитен пазар посредством повишение на нашата конкурентоспособност с помощта на този ход ", изясни президентът на стъраната.

Може би най-важната измежду заложените цели е изпращането на турски космонавт в космоса с научна задача.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР