Мироопазващата мисия на ООН в Мали (MINUSMA) обяви, че ускорява

...
Мироопазващата мисия на ООН в Мали (MINUSMA) обяви, че ускорява
Коментари Харесай

Мисията на ООН в Мали спешно се изтегля от страната

Мироопазващата задача на Организация на обединените нации в Мали (MINUSMA) разгласи, че форсира плануваното си евакуиране от град Бер в северната част на западноафриканската страна заради влошената обстановка със сигурността.

При нахлуване на " терористични групи " в Бер на 11 август бяха убити шестима малийски бойци.

" Мисията приканва всички заинтригувани страни да се въздържат от всевъзможни дейности, които биха могли в допълнение да усложнят интервенцията ", се споделя в известието, без да се прецизира кои са " заинтригуваните страни ".

Мироопазващата задача на Организация на обединените нации би трябвало да напусне Мали до 31 декември.

По-рано ръководеният от туарегите размирен алианс " Координация на придвижванията от Азауад " упрекна малийските въоръжени сили и бойците на ЧВК " Вагнер ", че са нарушили прекратяването на огъня и са атакували силите на алианса край Бера. Малийската войска не отговори на обвиняванията.

Алиансът е формиран от групи, доминирани от туареги, които се стремят към автономност или самостоятелност от малийската страна .

Междувременно военното държавно управление на Мали се обърна към Русия за политическа и военна поддръжка, напомня Агенция Франс Прес.

Броят на починалите при нападението в петък набъбна до шест души, заяви армията на 12 август, а " въоръжените терористични групи оставиха 24 тела по пътя си ".

През юли в друга западноафриканска страна - Нигер, беше осъществен боен прелом.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР