Мирно шествие премина през Главната на Пловдив, предаде репортер на

...
Мирно шествие премина през Главната на Пловдив, предаде репортер на
Коментари Харесай

Стотици пловдивчани отбелязаха с мирно шествие 107 години от масовото изтребление на арменци

Мирно шествие мина през Главната на Пловдив, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg . Шествието е във  връзка със 107 години от геноцида върху арменския народ, споделиха участници в събитието. Впечатление правеше наличието на доста дребни деца, които носеха вериги, носещи символиката на насилието против арменската общественост.            

" Всяка година, на 24 април, арменците по целия свят означават един от най-тежките и трагични интервали в своята история.

Припомняме, че по-рано през днешния ден беше на посещаване в Пловдив и посети арменското учебно заведение, в двора на което се намира арменската черква. Там също се  организира събитие, с което бе маркирана годишнина от арменския геноцид

Арменският геноцид, именуван още арменски холокост, е геноцид, осъществен съзнателно и систематично от Османската империя по време на Първата международна война и малко по-късно. Той се характеризира с всеобщи кланета и насилствена депортация на над 1 000 0000 арменци, осъществени от младотурските управляващи в интервала 1915 и 1922 година. Репресиите против арменското население стартират няколко години преди този момент – в края на XIX век като жертвите през този интервал са към 300 000 души.

България е една от страните, избавила от гибел хиляди арменци. За тях тя става втора татковина, втори дом. Тя им даде опция за заслужен живот наедно с всички останали, а българският народ ги одобри като братя по орис. Това ние в никакъв случай няма да забравим! През 1923 година държавното управление на Александър Стамболийски им дава българско поданство.

Извършеното през 1915 година всеобщо заличаване на арменците в Турция е характерен образец за “геноцид ", избран от Общото заседание на Организация на обединените нации като най-тежкото закононарушение против Човечеството. Стотици безапелационни  и неопровержими исторически обстоятелства, доказателства и достоверни документи свидетелстват за това закононарушение и доста страни по света признаха този факт и го жигосаха като “геноцид над арменския народ ".

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР