Миризмата на хлор в басейните не е никак приятна, но

...
Миризмата на хлор в басейните не е никак приятна, но
Коментари Харесай

Колкото по-силно мирише на хлор в един басейн, толкова по-мръсен е, подсказват германците

Миризмата на хлор в басейните не е по никакъв начин приятна, само че най-малко като я има, значи че е чисто... Нали? Всъщност е тъкмо противоположното - колкото повече мирише, толкоз по-мръсно е, предизвестяват немски експерти.

Макар че в естественото си положение хлорът е газ със мощно дразнеща миризма, препаратите, които се оферират за стерилизация на басейни, в действителност нямат този характерен аромат, когато са към момента чисти. Той се получава при до момента и реакцията на химическото вещество с урина и други телесни течности, тъй че колкото повече такива са изпуснати вътре в басейна, толкоз по-потентен става химикалът, разясняват от дирекцията за хигиена на водните басейни в Агенцията по околна среда на Германия пред ДПА.

Веществото урея (карбамид), което се отделя с урината и потта на хората, се свързва с хлора, като основава съединението трихлорамин (хлороводород). То е, което издава онази характерна басейнова миризма и колкото повече от двете субстанции има, толкоз по-отчетлива е тя, коментират експертите.

Изпускането в басейна е реалност от живота, както сме отбелязвали и преди. Канадско изследване сподели, че във всеки басейн или джакузи има десетки литри урина и тя сама по себе си не е нездравословна, само че в композиция с химикалите, може да стане. Като оставим на страна дребните деца, които не схващат за какво не могат да употребяват водата за тоалетната и възрастните, които не могат да стискат, също и всеки здрав и културен човек изпуска по нещо, до момента в който плува, прецизират немските експерти.

Всяко уриниране в басейна внася към 6 гр урея във водата, а междинната стойност, която всеки плувец оставя единствено с влизането си без да е правил нищо неправилно, е 0.16 гр. Затова най-настоятелната рекомендация на формалната работа в Германия за съкращаване на замърсяването в басейните, е хората да взимат бърз душ преди да се потопят, тъй като по изчисленията им това отстранява сред 75 и 97% от уреята от потта по кожата.

По стандартите в плувните басейни има сред 0.3 и 0.6 мг хлор на литър вода, показват от немската социална организация. Целта му е да убива бактерии и водорасли, само че също и съумява да разбие дребни частици нечистотия. И макар че има някакви общи правила какъв брой хлор да се налее във водата, има и доста променливи, които би трябвало да се вземат поради - какво е качеството на водата, какъв брой гости се чакат, каква пречиствателна система има басейнът, пече ли го слънцето.

Специалистите още спорят по въпроса дали са добра концепция химикалите, които се прибавят в допълнение, с цел да оцветяват петната от урина във водата и да издават хората, които са ги създали. Макар че тези химикали станаха всеобща процедура в поддръжката на басейните, скоро по-късно започнаха и да се отхвърлят по етични прични, за какво засрамват хората с проблем, и също по хигиенични - тъй като внасят още субстанции, които са евентуално нездравословни за плувците.

Като цяло вредата от всички съставки на водата в плувния басейн - и химичните и физиологичните, зависи от концентрацията им, т.е. от редовността на почистването му. Трихроминът и острата му миризма могат мощно да подразнят лигавицата на грълото и носа, което е риск от алергична реакция за хора с астма да вземем за пример. Очите също са уязвими и могат да се зачервят и да сърбят.

Накратко експертите подсказват, че в случай че можеш да подушиш басейна от улицата, най-добре е да подминеш.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР