Миризливките са от насекомите, които обитават градини, житни и други

...
Миризливките са от насекомите, които обитават градини, житни и други
Коментари Харесай

Домашен сапун, лук и горчица гонят миризливките

Миризливките са от насекомите, които населяват градини, житни и други посеви и през последните години нанасят доста вреди по зеленчуците и овощните дървета. Специфичната им миризма пък може да се разпознае от всеки.

Тези инсекти са няколко типа. Зелената миризливка обитава малините и касиса, само че може да нападне и тревистите растения. Ягодовата миризливка има яркокафеникава багра и се храни с листата на ягодоплодни шубраци. Кръстоцветната миризливка атакува зеле, салата, репички, ряпа и има черно-червена багра. Друга миризливка пък е пакостник, който унищожава листата на краставиците, а също по този начин и патладжаните, доматите, чушките, написа agrozona.bg.

Въпреки че не всеки тип е потребен, има и такива миризливки, които могат да се употребяват в стопанството, с цел да минимизират третирането с препарати за растителна отбрана. Някои от типовете изяждат яйцата, личинките и възрастните на листните въшки, белокрилките, трипсите и акарите, други пък нанасят вреди на колорадските бръмбари и гъсениците, пеперудите и бръмбарите.

Миризливките изсмукват сока от растенията, правейки отвори в листата, стеблата, плодовете и семената. След подобен отвор в растенията оставят следи, тъканта към тях отмира, а по-късно умира и цялото растение. Особено рискови са миризливките в интервала на напредък на растенията и образуване на плодовете.

Ако не желаете да употребявате инсектициди против насекомите, заложете на националните способи за битка. Миризливките не обичат растението цимицифуга, по тази причина можете да засадите от него към градината си. От помощ ще ви е и опръскването с настойка от лукови люспи - тя се подготвя от 250 г лукови люспи на 10 литра вода, като разтворът стои 5 денонощия, след което растенията се третират през 4 дни. Можете да обработите и с разтвор на домакински сапун - 300 г на 10 литра, един път на седмица. Може да разредите в разтвора със сапун и растителна пепел. Веднъж на три дни пръскайте и с разтвор на суха горчица един път на три дни.

Недостатъкът на националните начини на битка с миризливките е късият период на деяние. Повторната обработка на градината би трябвало да се организира един път на 3-7 дни. При това би трябвало да обработвате всяко растение, а всеки лист да пръскате от двете страни, защото миризливките могат бързо да се придвижват и да се скрият в тревата наоколо.

Има и агротехнически ограничения, които би трябвало да спазвате, с цел да не допускате появяването на миризливки в градината си. Сред тях е съблюдаването на периодите на засаждане, навреме внасяне на торове и разрохкване на почвата, постоянно плевене, разчистване на сектора от окапали листа, събиране на тревата след косене, поддържане на чистотата на сектора.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР