Мирчев обясни, че е задал въпроса, тъй като по темата

...
Мирчев обясни, че е задал въпроса, тъй като по темата
Коментари Харесай

Иво Мирчев пита МВР къде са 200 хил. биткойна, за чието изземване Гешев упорито отричаше

Мирчев изясни, че е задал въпроса, защото по тематиката има комплициране. Освен към Рашков питането е ориентирано и към министъра на електронното ръководство Божидар Божанов.

„ Тъй като има несъмнено комплициране във връзка с тематиката за иззетите биткойни за към 20 милиарда лева, изпратих въпроси към министрите Рашков и Божанов. Целта ми е да се внесе повече изясненост къде се намира иззетата при интервенция „ ПРАТКА/ВИРУС “ през 2017 година виртуална валута, кой има (е имал) достъп до нея, каква е ролята на прокуратурата и най-важното – „ Къде са парите? “. Срокът за отговор на министрите е 7 дни “, написа в профила си във Facebook Мирчев.

Депутатът желае да знае дали въпреки всичко се е стигнало до внасяне на обвинителен акт по това следствие. Другият му въпрос е къде е криптовалутата и дали до нея има достъп.

„ Колко биткойни и други криптовалути са конфискувани в границите на следствието, посредством какви методи/средства са конфискувани, къде се съхраняват биткойните и другите криптовалути, по какъв начин се съхраняват от органите биткойните и другите криптовалути – на онлайн платформа/борса, на hot wallet (портфейл на даден компютър, обвързван с интернет), на cold wallet (портфейл на устройство, настрана от компютъра, което няма връзка с интернет) или на различен притежател, разполагат ли проверяващите органи с нужните частни ключове и основни думи за възобновяване на тези частни ключове, с цел да могат да се разпореждат с конфискуваните биткойни и други криптовалути, осъществено ли е досега някакво предписание с тези доказателства и в случай че да – какво предписание, по кое време и по каква причина, налични ли са все още като доказателства по делото и разполагаем на прокуратурата ли са? “, пита той.



За изземването на биткойните през 2017 година българските управляващи не са потвърждавали публично. Точно противоположното – тогавашният зам.-главен прокурор и сегашен началник на държавното обвиняване Иван Гешев твърдеше, че сходно изземване няма. Информацията се бе появила в профилирани уеб сайтове и се твърдеше, че криптовалутата е на стойност над 3 милиарда щатски $. Делото бе формирано от профилираната прокуратура, ръководена известно време от Гешев. И той, и тогавашният началник на ГДБОП Ивайло Спиридонов отричаха изземване.

„ Няма конфискувани биткойни, все още делото е на произвеждане в профилираната прокуратура, проверява се от следовател, назначени са експертизи – компютърни и всевъзможни други, в това число и такива, които ще бъдат направени в Съединени американски щати. И след правенето на ексапертизите – чака се единствено това умозаключение, след правене на тези експертизи, имам уверението на прокурорите, че в оптимално къс период ще бъдат конкретизирани обвиняванията и ще бъде импортиран обвинителен акт в Специализиран углавен съд “, обещаваше преди пет години Иван Гешев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР