Мирът няма да се установи със самолети, а с активни

...
Мирът няма да се установи със самолети, а с активни
Коментари Харесай

Петър Витанов: Мирът няма да се установи със самолети, а с активни политически действия


Мирът няма да се откри със самолети, а с дейни политически дейности. Европейският съюз би трябвало да откри метод, с цел да подкрепи установяването на мира в Украйна. Това сподели Петър Витанов, началник на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал в предаването „ Брюксел 1 “ на Bulgaria on Air.

„ За страдание Европейският съюз е изгубил своята роля. Инвазията сподели, че Съюзът е по-зависим от всеки път и политически, и енергийно “, сподели Витанов. Той даде образец с България, която получава 90% от газовите си доставки от Русия, както и 50% от петрола. „ За момента тази наша икономическа взаимозависимост значи, че глобите евентуално ще се отразят даже по-тежко на Европа, в сравнение с Русия. Няма обаче различен отговор на войната. “

Българските социалисти поддържаха глобите против Украйна, само че не и изпращането на военна помощ. Петър Витанов заяви претекстовете за това.

„ Гласувахме срещу даване на военна помощ на Украйна, тъй като не считаме, че това ще реши спора. Но явно и НАТО, и Европейският съюз мислят същото, тъй като са срещу изпращането на оръжие “, съобщи Витанов.

„ Да изпратиш оръжие, значи директен ангажимент във военния спор. Няма военно решение на тази война, тя може да спре единствено по политически път. Изпращането на изтребители на НАТО или от Европейски Съюз, би означавало поръчка за присъединяване в този спор, който може да донесе доста тежки последици “, сподели още Петър Витанов.

Той разяснява и предлагането на някои български политици, които предлагат изпращането на наши самолети в Украйна.

„ Ако изпратим в Украйна петте си летящи МиГ-а, това значи да не можем да пазим небето си. По Конституция България сама охранява небето си, със самолетите изпълняваме и своите задължения към НАТО “, сподели още Витанов.

Според социалиста Европейският съюз упражнява голям напън върху Русия за прекъсване на военните дейности и ще продължи с невижданите наказания.

„ Не желая да имам вяра, че е допустимо в 21-ви век да се плашим с нуклеарни оръжия. Изправени сме пред значителен риск, когато приказваме за директна борба и опция за пълномащабен спор “, проучва Петър Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР