Мира Добрева е българска журналистка, която зад гърба си има

...
Мира Добрева е българска журналистка, която зад гърба си има
Коментари Харесай

Мира Добрева отвърна на удара на д-р Гелев! Ето какво написа журналистката

Мира Добрева е българска журналистка, която зад тила си има 20-годишна кариера. Тя стартира като кореспондент, след което води излъчвания вести, а сега е водеща на предаването „ Отблизо “ по Българска национална телевизия. На 21 октомври, пред постройката на Българска национална телевизия журналистката става очевидец на припадането на 20-годишно момиче, което взе участие в предаването й. Тя вика кола за спешна помощ, която обаче идва след доста време. След случката Добрева разгласява в профила си във Facebook ядосан роман за случилото се. Д-р Гелев, който е шеф на незабавното звено в София, я упрекна в неистина. На 15 ноември незабавните медици се обърнаха към водещата с отворено писмо.

Именно това накара журналистката да разгласява нов пост в обществената мрежа по тематиката. Публикуваме текста без редакторска интервенция, а изводите оставяме на вас: „ „ Бърза помощ ” отново закъсня. Близо месец, откакто написах статус във фейсбук за припаднало момиче пред Българска национална телевизия и закъснението на колата за спешна помощ, лекарите от „ Спешна помощ ”, подкрепени от Българския лекарски съюз и Българския стоматологичен съюз, написаха отворено писмо против Мира Добрева.
И по този начин. В първия ден от Коледните пости ме заваля дъжд от думи на хора, от които другите чакат състрадание, схващане, поддръжка и… помощ.
Като неканени посетители заприиждаха заглавия, съдържащи настръхващата думичка „ против ”.
„ Медици от Спешна помощ в отворено писмо против Мира Добрева ”
„ Медици се възмущават от Мира Добрева в отворено писмо ”

„ Спешна помощ против Мира Добрева ”

Аз съм човек, който избира думите, които събират. Не тези, които разделят. Затова и ОТБЛИЗО е такова предаване, по тази причина и статусите ми до този миг са тези, които поглеждат хубавата страна на живота, комплицираните, въздигащи човешки прекарвания. Не си разрешавам да петня, давайки си сметка, че човек може да вижда истината едностранчиво, а тя постоянно има две страни. В статуса, за който загатнах, бях справедлива. Описах това, което се случи и за което имам очевидци. Камерите на малкия екран, без да чакам това, в действителност са в моя отбрана, показвайки, че закъснението на колата за спешна помощ е било 42 минути! Шефът на Спешна помощ ме упрекна в неистина. Защото съм написала, че колата за спешна помощ е пристигнала на 50-а минута. Да, сбъркала съм с 8 минути. Извинете. Когато човек чака кола за спешна помощ, минутите имат друго измерение. Но по-тъжното е, че по този начин фокусът на дебата се измести. За следващ път се убедих, че в публичния спор в България не се ражда истината. Същественото се разми, „ дебатът ” се примеси с псевдоморални заключения за ролята на лекаря и неговата тежка работа, която безусловно никой не оспорва. Оспорва се бързината на реакция, която е учредителен, а не медицински проблем!
Практиката ми на публицист не допуска да давам оценки за положението на опазването на здравето у нас. Чувам за кавги, източване на пари, разделения, подмолни игри. Не съм правила следствия, нямам доказателства и не съм писала за това. Правили са го десетки други мои сътрудници.
Глас в пустиня.
Аз описах случай, който видяха очите ми и документираха камерите. В отвореното писмо против мен, което прочее е неиздържано, нискокомпетентно и без явен фокус, някой желае от мен документи. Документи са видеозаписващите камери, които сътрудниците от Сутрешния блок на Българска национална телевизия излъчиха. Други документи нямам, тъй като имаше припаднало момиче и в подобен миг на човек не може да му хрумва да се занимава с доказателства и документи.
Аз имам доста работа и нямам PR и администрация, с които разполага лекар Гелев, с цел да провежда писането на писмо против мен. Впрочем, несъмнено и той не разполага с огромен административен щат, откакто е било належащо толкоз доста време, с цел да се напише едно толкоз нормално писмо.
Сега аз да попитам. Какво цели да реализира то? Очаква се да ни стресне, да не пишем, да не приказваме, с цел да не си навличаме проблеми. Да не се постанова да пишем пояснения. Да даваме отговори на отворени писма.
Ами няма да млъкнем. Ако желаете, си послужете със сталинския принцип – Няма човек, няма проблем.
Докато пушеше в коридора на малкия екран, Гелев, размахвайки пиара си като шпага, демонстративно неглижира наличието ми. А ми се искаше да му кажа да прочете историите на хората, които сами писаха под поста ми. Това щеше да му е задоволително да разбере, че не Мира Добрева, а една дребна България е недоволна от положението на незабавната помощ у нас. А с организирането на сходно отворено писмо думички като „ против ” от ден на ден ще валят. Само че пострадали ще са минимум отговорните – ще го отнасят тези, които са на „ фронтовата линия ” и в действителност работят. Защото Гелев може би знае най-добре по какъв начин се усещат шефовете в столовете на кабинетите си, само че надали си спомня какво е да си в колата за спешна помощ, в тапите, без нужното оборудване….
Не опитвайте да ме завихряте в скандал с българския доктор, господин Гелев! Щом Ви е забавна страницата ми, четете я и в нея ще видите и статусите ми ЗА ТЯХ – българските лекари – моето коленопреклонно почитание и почит! Няма да скрия обаче и това, което съм видяла. Защото хиляди хора премълчават. Някои ги избива на експанзия. Други считат, че няма смисъл да се занимават. Аз повече няма да мълча, тъй като въпреки всичко се казвате „ Бърза помощ “, а освен „ Помощ “ и не се сърдете толкоз, че чакаме да сте бързи! И да сте по-малко ядосани. Вие сте избрали работата си. А тези, които са позвънили на 112, не са имали избор – имали са потребност от ПОМОЩ!
Бърза помощ.
А откакто въпросният статус има близо 4.300 лайкове, 1922 споделяния и най-малко хиляда коментара, повярвайте, че това са хора, които са били унищожени от системата, която оглавявате. Те са моите документи – те са претърпели същото, че и по-лошо. Защото от Вашата работа зависи човешки живот. А той може и да угасне, в случай че Ви няма в точния момент! Затова не занимавайте хората си с желанието Ви за отплата. Отмъстителността не е измежду качествата, които един доктор би трябвало да има. Вместо това пробвайте да решите комплицираното за България уравнение, наречено „ Бърза помощ ”. Иначе, вместо Вас, хората от ден на ден ще викат:
„ Бог да ни е на помощ “. “

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР