(МИР) създаде механизъм за бърза обработка и издаване на разрешително

...
(МИР) създаде механизъм за бърза обработка и издаване на разрешително
Коментари Харесай

МИР създава бърза писта за предоставяне на синя карта за високотехнологични компании, релокиращи служители в България

(МИР) сътвори механизъм за бърза обработка и издаване на позволение за работа – „ Синя карта “, за висококвалифицирани експерти от страни отвън Европейски съюз (ЕС).

Новата „ бърза писта “ ще се ползва за заявяване на групи от най-малко 10 чиновници и е предопределена за компании, които целят релокиране на офиси и техните чиновници от Русия, Беларус или други страни отвън Европейски Съюз.

Компании, които имат планове да доведат висококвалифицирани чиновници в България, ще бъдат подпомагани взаимно с Министерството на електронното ръководство, дирекция „ Миграция “ на Министерство на вътрешните работи, ДАНС, Агенцията по заетостта и Министерство на външните работи. Разрешителното за работа разрешава на висококвалифицирани експерти с висше обучение от трети страни да работят у нас до 4 години.

С новата организация единна точка за връзка по производството за издаване на „ Синя карта “ ще бъде МИР, а работодателите би трябвало да дават информацията за групите претенденти в електронен тип на адрес –. С това ще започва механизмът за бърза обработка и издаване на разрешителното за работа. Това би трябвало да се случва най-малко два дни преди формалното входиране на заявление и съпътстващите документи в дирекция „ Миграция “ на Министерство на вътрешните работи. Реда за внасянето и условията към претендентите за „ Синя карта “ остават непроменени.

За да бъдат предпочитано обсъждани поръчките на работодатели, те би трябвало да дават отговор на изискванията – да бъдат заявявани групи от минимум 10 чиновници и сдруженията да създават артикули с висока добавена стойност за стопанската система ни. Министерството на нововъведенията и растежа ще поддържа връзка с всички компании.

С въвеждането на този механизъм за бърза обработка на поръчки за издаване на разрешителни за работа „ Синя карта “ се цели да се форсира приемането и реализацията на квалифицирани фрагменти от Русия и Беларус и привличането в България в околните месеци на интернационалните високотехнологични бизнеси, напускащи тези страни. Това ще спомогне и за превъзмогването на дефицита на фрагменти с висше обучение и спомагателна подготовка, която изпитват бизнесите с висока добавена стойност.

Паралелно с дейностите на МИР в Народното Събрание бяха импортирани промени в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност. Те ще основат ясна и транспарантна система, която да обезпечи опция за по-ефективно привличане на гении и да даде принос за превъзмогване на демографските провокации, пред които е изправена България. „ Синя карта “ ще бъде главен инструмент за привличане на висококвалифицирани фрагменти, включващ по-бързи процедури, по-гъвкави и приобщаващи критерии за банкет и по-широки права, в това число улеснена краткосрочна и дълготрайна подвижност. С препоръчаните промени българското законодателство ще бъде в естетика с към този момент подхванатите стъпки на равнище Европейски съюз (ЕС) по тематиката за улеснение достъпа до пазара на труда на висококвалифицирани експерти – жители на страни отвън Европейски Съюз.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР