Миньорите заплашват с протести, ако държавата не се противопостави на

...
Миньорите заплашват с протести, ако държавата не се противопостави на
Коментари Харесай

Миньорите заплашват с протести

Миньорите заплашват с митинги, в случай че страната не се опълчи на новите европейски правила за тецовете на въглища, които съгласно тях заплашват енергийната система на България, заяви кореспондент на bTV.

КНСБ и КТ "Подкрепа " упорстват държавното управление да се включи в оспорването на процедурата.

От позицията на България досега излиза наяве, че страната ни разчита на пролонгация за тецовете на въглища у нас откакто Брюксел одобри по-строгите правила за чистотата на въздуха.

Въпреки че Еврокомисията отхвърли слуховете за затваряне на централи и повишаване на тока с 30-40 на 100 у нас, от сектора предизвестяват, че това е въпрос на време.

Повече от 40% от електрическата енергия в България идва точно от тецовете на въглища. Нито една от тези централи не покрива по-строгите условия за запазване на въздуха.

Ако не получат пролонгация, тецовете разполагат с 4 години, с цел да влагат в по-чисто произвеждане, а това, съгласно сектора ще докара до вложения за милиони и повишаване на тока, който създават с към 30 на 100.

Според екозащитници обаче за част от централите у нас не се постановат съществени вложения, а прекомерно остарелите би трябвало да бъдат изведени гладко от употреба.

КНСБ и КТ "Подкрепа " упорстват за среща с премиера в най-кратки периоди и заплашват със стачка на миньорите, в случай че България не заеме твърда позиция за отбрана на въглищната промишленост у нас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР