Миньори излязоха на протест в центъра на София за спасяване

...
Миньори излязоха на протест в центъра на София за спасяване
Коментари Харесай

Миньорите поискаха 15% поскъпване на въглищата

Миньори излязоха на митинг в центъра на София за избавяне на въгледобива в България, заяви ”Фрог нюз ” по-рано през днешния ден. Те оповестиха, че главното им искане е най-малко 15% нарастване на цената на добиваните въглища. Работодателите обаче отвърнаха, че настояванията им са ”неприемливи ”. Тези 15% ще подсигуряват естествената работа на мините в идващите година, година и половина, сподели Владимир Топалов от Миньорска федерация „ Подкрепа “. В момента не се извършват нито капиталовите стратегии, които следва да подсигуряват съществуването на мините, нито останалите стратегии за здравословни и безвредни условия на труд. Проблемът е в това, че средствата не доближават, уточни той.

Един звук въглища сега коства 17,50 лева естествен звук, желаеме да е 18,50 лева и вероятно от 1 октомври да стане 19,50 лева, сподели още Топалов. По думите му, в случай че се продължи, както до момента, „ рискуваме мините да не могат да подават въглища и в бъдеще да се сътвори доста огромен проблем “.

Преди дни обаче отрасловият министър Теменужка Петкова разяснява, че настояванията надали ще бъдат задоволени, тъй като ще доведат до повишаване на тока.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България дефинираха настояванията на миньорите като " несъстоятелни и изцяло неприемливи ". " За никого не е загадка, а минимум за самите миньори и за техните синдикати, че рудниците са „ обраснали “ с неприемливо многолюдна администрация, както и че те имат редица изцяло несвойствени за тях разноски, налагащи се по всевъзможни съображения, само че не и заради индустриална нужда.

Работещите в рудниците в частни диалози и в самостоятелен проект недоволстват против тези голословни разноски, точната дума за които е „ разточителство “, само че другояче се включват във всевъзможни всеобщи мероприятия и протестни маршове, в които се стачкува, че не се усилват изкупните цени на въглищата. Иначе казано - те стачкуват, че не се предизвиква в допълнение повишаването на мащаба на разсипничеството ", написа в мнение на асоциацията. Работодателите молят към миньорите да " извърнат негодуванието си против несвойствените разноски и разсипничеството, а за какво не и против кражбите в рудниците ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР