Минути след като мнозинството в парламента отмени на първо четене

...
Минути след като мнозинството в парламента отмени на първо четене
Коментари Харесай

За местния вот ДПС предлага гласуване с машини, които ДАНС одитира

Минути откакто болшинството в Народното събрание анулира на първо четене машинното гласоподаване на локални и президентски избори, депутатите от Движение за права и свободи внесоха промени в Изборния кодекс, с които машинното гласоподаване остава, а устройствата се купуват от Министерския съвет и се одитидат от Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС).

Според в този момент настоящото законодателство по самодейност на Движение за права и свободи на локалните избори на 27 октомври т.г. би трябвало да има опция за гласоподаване с машини в най-малко 6 хиляди секции, а на идващите парламентарни избори - в страната да се гласоподава единствено с машини. След множеството неточности в протоколите от машинното гласоподаване на европейските избори през май т.г., ръководещите желаят тези разпореждания да бъдат анулирани, защото машинното гласоподаване е скъпо и комплицирано.

Макар и по време на парламентарния спор Движение за права и свободи да направи поръчка, че е склонна за решение да няма машинно гласоподаване в 6 хиляди секции на идния локален избор, само че от импортираните по-късно оферти се вижда, че желае да бъде непокътнато.

Депутатите от придвижването оферират страната да купи машините, само че не дават калкулации какъв брой би коствало това. Преди две години Централната изборна комисия (ЦИК) изиска 50 млн. лева, с цел да купи устройства.

Според предложенията на Движение за права и свободи софтуерът за всеки един тип избор би трябвало да се създава от " Информационно обслужване " АД, тестванията и сертификацията на машините да се вършат от Държавна организация " Електронно ръководство ", а одитът да е отговорност на ДАНС.

" Информационно обслужване " АСД е преброител на всички бюлетини, написа още в предложенията на Движение за права и свободи. Там се се обяснява защо броене става въпрос. Преди седмица от придвижването оповестиха, че ще предложат машинно преброяване на хартиените бюлетини.

Напусналият парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Спас Панчев и депутати от " Обединените патриоти " оферират кметове да се избират в села над 200 поданици. Според сегашните разпореждания избори няма в села под 350 поданици.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР