Минути след 20 часа депутатите приеха рамката на бюджета и

...
Минути след 20 часа депутатите приеха рамката на бюджета и
Коментари Харесай

НС прие рамката на бюджета за 2024 г. и прекрати днешното си засе...

Минути след 20 часа депутатите одобриха рамката на бюджета и закриха днешното многочасово съвещание, белязано от словесни престрелки, блокада на трибуната и физически конфликти. Обезщетенията за развъждане на дете и минималното за безработица останаха без смяна, а нито едно в допълнение нарастване не мина в бюджета за пенсии.

 

Четири часа лиши на депутатите да одобряват първи член от бюджета, който по принцип се приема финален тъй като съдържа бюджетната рамка и плануваните в нея доходи и разноски.

 

" И фискалният съвет, и Българска народна банка споделиха, че заложеният растеж на Брутният вътрешен продукт от 3,2% няма по какъв начин да бъде реализиран, да не кажем че е мощно надценен, приказен. Още тука имаме един бюджет, който издиша първоначално ", разяснява Тошко Йорданов, Има Такъв Народ.
Прогнозите на финансовото министерство обаче бяха предпазени от ръководителя на бюджетната комисия.

 

" Преди месец, когато внесоха бюджета имаше прогноза, че бюджета, да ви кажа към през вчерашния ден Данък добавена стойност от покупко-продажби в страната е 97,7% ", уточни Йордан Цонев.

 

Сред тематиките които провокираха сериозен спор в зала беше нарастването на приходите на работещите в областта на образованието.

 

" С плануваните в бюджета средства не се доближават 125% от междинната за страната заплата за учителите, макар че това е записано в Закона за междинното обучение. Това не е единствено мое мнение, а и на синдикалните и работодателски организации ", сподели Ирена Анастасова, Българска социалистическа партия за България.

 

" Толкова доста неистини в едно изявление аз не бях чувал много от дълго време. Вие или не сте чела този държавен бюджет, или просто сте излязла единствено и единствено нещо да кажете ", отговори Венко Сабрутев, ПП-ДБ.

 

Според ГЕРБ-СДС обаче има дефицит на средства и недофинансиране в сферата.

 

" Госпожо Анастасова, огромна част от нещата които казахте са верни, по тази причина и не подкрепихме бюджета на комисията по обучение и просвета. От друга страна - да, бюджет би трябвало да има, има някакво усъвършенстване сред първо и второ четене ", разяснява Красимир Вълчев, ГЕРБ-СДС.

Сред секторите, за които депутатите желаеха повече пари, са защитата и сигурността.

 

" Заложили ли сте нарастване на заплатите в бранша на Министерство на вътрешните работи? Ако не сте - ето предлагането на " Възраждане " за нарастване от едни 10 % ", разяснява Петър Петров.

 

" Балансът постоянно е сложен, няма система в страната или в която и да е страна, която да каже: " Имаме задоволително средства ". Това да го видя, няма да го допускам ", сподели Асен Василев, министър на финансите.

Утре се чака да бъде довършено гласуването на държавния бюджет в отрасловата парламентарна комисия, с цел да може текстовете да стигнат и до зала.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР