Минути преди откриването на зимния сезон, по покана на кмета

...
Минути преди откриването на зимния сезон, по покана на кмета
Коментари Харесай

Кметът на Банско бе домакин на среща с председателя на парламента с местни кметове за развитието на Разложка котловина

Минути преди откриването на зимния сезон, по покана на кмета на Банско, Стойчо Баненски, ръководителят на Народното събрание Росен Желязков организира среща с кметовете на Банско, Разлог - Красимир Герчев, Белица - Радослав Ревански и Якоруда - Мехмед Вакльов.

Всички представители на общините в подножието на Пирин и Рила показаха своето мнение, обвързвано с нормативните спънки пред развиването на туристическа инфраструктура в техните общини. Проблемите са както общи, по този начин и характерни.

Кметът на Община Банско посочи казуса, който повече от 10 години не намира своето решение - създаване на втората кабинкова въжена линия, която да свързва града със Ски-зоната на територията на Национален парк „ Пирин “, макар че 11 години подред Банско е разгласен за най-хубав ски курорт на България и международна дестинация. Той изрази упованието на локалните хора за обезпечаване на по-добра транспортна досегаемост. Големият интерес към Ски-зоната притегля доста локални и задгранични туристи, само че дългото очакване на единствения кабинков въжен превоз отхвърля доста от тях. Целта е стабилно и уравновесено развиване на района в услуга на българските жители и родния туризъм.

За да се построи нов кабинков въжен превоз би следвало преди всичко ясно да се разпише в Закона за предпазените територии, че построяването на нови екологични транспортни уреди на територията на националните паркове е възможно.

Проблем в тази посока основава разнопосочната процедура на Върховния административен съд (ВАС)но тълкуването на член 21 от Закона за предпазените територии - в хода на построяването на ски-зоната Върховен административен съд в 68 свои решения е приел, че това е възможно, а в последния правосъден спор приема, че е неприемливо построяването на нови уреди. От друга страна, няма признат нов проект за ръководство на Национален парк „ Пирин “. Старият от дълго време е изминал, а нов, макар европейското финансиране за неговото разработване, още не е признат.

Кметовете на общините Разлог, Белица и Якоруда акцентираха, че спънка пред развиването на туризма е и рестриктивната уредба в Закона за горите. Според кметовете, чисто дискриминационно е основана такава правна уредба, която прави невъзможна каквато и да е инвестиция в спортни уреди - лифтове и писти. Като образец за това те показаха, че след приемането на новия Закон за горите няма построено нито едно ново оборудване. За всички останали действия – създаване на проводи закона не желае изключване от горския фонд, а единствено за лифтове, влекове и писти е планувано това да се прави.

В района на четирите общини има капацитет за развиване на ски зоните Кулиното, общ. Разлог, Трещеник, общ. Якоруда, Семково, общ.Белица, Добринище общ.Банско.

Четиримата кметовеподчертаха пред ръководителя на Народното събрание, че имат намерение със взаимни старания да работят за децентрализацията, както и да развият и мрежа от велоалеи в границите на към този момент съществуващата шосейна мрежа в котловината, като за задачата ще търсят подпомагане от АПИ и Министерство на регионалното развитие.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР