Минск е добавен в списъка заради нов закон, легализиращ неразрешено

...
Минск е добавен в списъка заради нов закон, легализиращ неразрешено
Коментари Харесай

САЩ поставиха България и Беларус под наблюдение заради онлайн пиратството

Минск е прибавен в листата поради нов закон, легализиращ неразрешено потребление на предпазени с авторски права творби от страни, които постановат наказания на Беларус поради ролята ѝ в поддръжка на водената от Русия война в Украйна. Удължава се и оповестеното предходната година прекъсване на прегледа на украинските практики в региона на отбраната на интелектуалната благосъстоятелност, заради нашествието на Русия в южната ѝ съседка, почнало през февруари 2022 година

Същият отчет обаче прибавя България, която е съюзничка на Съединени американски щати в НАТО, към листата за наблюдаване, защото София не е обърнала задоволително внимание на дефекти в следствието на случаи на онлайн пиратство. Миналата година USTR разгласи, че ще направи обзор на страната ни точно затова.

Сега отчетът включва 29 страни в листата за наблюдаване или предпочитано наблюдаване поради дефекти и нарушавания на правата върху интелектуалната благосъстоятелност. В тазгодишния предпочитан лист са включени Китай, Чили, Аржентина, Индия, Индонезия, Русия и Венецуела. Страната ни е в този с по-ниска категория на заплаха, като в него влизат и страни като Канада.

Специалният отчет 301 за 2023 година по отношение на отбраната на правата на интелектуална благосъстоятелност (IP) на комерсиалните сътрудници на Съединени американски щати продължи прекъсването на прегледа на практиките на Украйна в региона на интелектуалната благосъстоятелност, признато предходната година поради съветската инвазия.

Агенцията съобщи, че Китай е траял да ползва промени в своя Патентен закон, Закон за авторското право и Наказателно право, както е контрактувано в комерсиално съглашение от 2020 година " Фаза 1 " с някогашния президент Доналд Тръмп, само че добави, че " темпото на промените, ориентирани към проблемите на интелектуалната благосъстоятелност, се забави ".

" Въпреки че притежателите на права приветстваха някои позитивни развития, те показват опасения по отношение на адекватността и ефикасното използване на тези ограничения ", дружно с опасения по отношение на прехвърлянето на технологии, комерсиалните секрети и подправянето.

Миналата седмица, ден преди публикуването на годишния отчет на американската организация, българското държавно управление взе решение да разгласи основаването на уеб сайтове с пиратско наличие и на торенти за закононарушение. В претекстовете за решението се споделя, че то е отговор на " отправените към страната рецензии по Раздел " Специален 301 " от Търговския закон на Съединени американски щати във връзка със отбраната на интелектуалната благосъстоятелност, най-много в региона на онлайн пиратството ". С предлаганите от Министерски съвет промени в Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс (НК) се предлага основаването на нов член 172 а, алинея 2 от Наказателен кодекс, който включва: построяването или поддържането на осведомителна система или предлагането на услуга на осведомителното общество. Всяко от тези действия би трябвало да е със специфична цел - осъществяване на незаконно посягане по отношение на непознат обект на авторско или сродно на него право. Предлаганото наказване е от една до шест години отнемане от независимост и санкция до 10 000 лв..
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР